Hlavní obsah

Českou kolegyni Kuciaka osm hodin vyslýchali a pak jí sebrali mobil se všemi kontakty

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, ivi

Slovenská policie v úterý osm hodin vyslýchala českou investigativní novinářku Pavlu Holcovou, která spolupracovala se zavražděným slovenským novinářem Jánem Kuciakem. Server sme.sk napsal, že jí příslušníci Národní kriminální agentury zabavili mobilní telefon. Vyšetřovatelé tvrdili, že její elektronická komunikace může pomoci odhalit Kuciakova vraha.

Foto: Televize Markíza

Policie na místě vraždy Jána Kuciaka (snímek z února 2018)

Článek

„Byl to osmihodinový vyčerpávající výslech. Pořádně mi ani nevysvětlili, nač ten telefon potřebují,“ řekla Holcová. Pokud by prý mobil vyšetřovatelům nevydala, hrozili jí pokutou 1650 eur, což je v přepočtu 42 tisíc korun.

Policisté požadovali kódy a hesla od telefonu a aplikací, které má v něm Holcová nainstalované. Novinářka je však odmítla sdělit kvůli ochraně svých zdrojů. Policie se nyní podle sme.sk pokusí prolomit ochranu zařízení.

Server konstatoval, že příslušná legislativa ukládá novinářům povinnost chránit zdroje informací a zachovávat o nich mlčenlivost.

Kontakty v ohrožení

Příkaz na odebrání telefonu měla podle sme.sk vydat speciální prokuratura. Holcová šéfuje Českému centru pro investigativní žurnalistiku a v mobilu má důležitá data, která s Kuciakem vůbec nesouvisejí.

Holcová spolupracovala s Kuciakem na článku o působení kalábrijské mafie na východním Slovensku, který už nestihli dokončit. Kuciaka a jeho snoubenku zastřelil zatím neznámý pachatel 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľké Mača v okresu Galanta.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Svíčky u portrétu zavražděných Martiny Kušnírové a Jána Kuciaka na náměstí SNP v Bratislavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám