Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Čechy čeká repríza olympijského čtvrtfinále, jméno jedničky trenéři tají

Stejně jako na únorových olympijských hrách v Pchjongčchangu se pokusí čeští hokejisté zdolat Spojené státy i ve čtvrtfinále mistrovství světa v Kodani. Kouč Josef Jandač bude před Američany tajit, zda postaví na klíčovou bitvu do branky Davida Ritticha, nebo Pavla Francouze. Vítěze čeká v sobotu v Kodani úspěšnější z duelu mezi Švédskem a Lotyšskem. Český tým čeká na medaili ze světového šampionátu od roku 2012. Přímý přenos sledujte od 15:45 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Utkání Česko - USA
zdroj: Reuters autor: BRIAN SNYDER

"Víme, koho postavíme. Brankáři to taky vědí a já to neprozradím. Nechceme soupeři dávat jasného gólmana, na kterého se můžou připravit. Ať se připravujou na oba dva," řekl Jandač.

Francouz byl jedničkou loni na MS v Paříži i na olympiádě, gólman Calgary Rittich by po dvouletém působení v zámoří dostal poprvé šanci ve velké reprezentační bitvě.

Samostatná česká reprezentace sehrála s USA 21 zápasů, z nichž jedenáct vyhrála, jednou remizovala a devětkrát prohrála. V únoru na olympijských hrách Jandačův výběr vyhrál 3:2 po samostatných nájezdech.

Z českého kádru u toho byli brankář Francouz, obránci Adam Polášek, Michal Jordán a útočníci Roman Červenka, Roman Horák, Dominik Kubalík a Michal Řepík, z amerického mužstva nikdo.

"Každý tým je jiný, na těch turnajích nikdy není stejné mužstvo. Máme poslední čtvrtfinále na olympiádě s Amerikou úspěšné, ale nemyslím si, že to nějak hrálo roli. Je to nový zápas, nejdůležitější na mistrovství a mužstvo je tady jiné," uvedl Jandač.

"Věřím tomu, že kluci budou uvolnění a zároveň zodpovědní," prohlásil Jandač. Američané jsou s 39 brankami na turnaji nejproduktivnějším týmem a prohráli stejně jako Češi pouze jednou - v posledním duelu v úterý s Finskem (2:6).

"Mají velmi dobré a produktivní hráče do útoku. Je to takové ofenzivní mužstvo, možná zranitelnější trošku v obraně. Uvidíme. Musíme se vyvarovat faulů, mají dobré přesilovky," dodal Jandač.

Pohlídat si chce speciálně první formaci Američanů s lídrem produktivity Patrickem Kanem, který nastupuje s Camem Atkinsonem a Nickem Boninem. Jandač na ně plánuje nasazovat formaci Tomáše Plekance či Radka Faksy.

"Máme plán, abychom je pokud možno pokrývali. Uvidíme, jak se to bude celkově vyvíjet. Když tam půjde Kane, tak všichni budou vědět, že je na ledě, a já se budu snažit tam dávat pětky, které by ho měly ohlídat," řekl Jandač.

Po šampionátu ukončí dvouleté působení v roli hlavního kouče národního týmu a nepřipouští si, že by to pro něj mohlo být ve čtvrtek loučení. "Věřím tomu, že to uděláme a ještě budu mít dva zápasy," uvedl Jandač, který od nové sezony povede v KHL Magnitogorsk.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články