Tvrdík skončil. Čínská společnost CEFC včas neuhradila dluhy, evropskou pobočku přebírá J&T

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 5. 2018 23:32
Podle Jaroslava Tvrdíka společnost CEFC má peníze na uhrazení pohledávek a odmítá kroky finanční skupiny J&T.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Čínská CEFC China Energy v dohodnutém termínu neuhradila pohledávky vůči J&T Private Investments (JTPI). Česká společnost proto přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Group (Europe) Company, odvolala její představenstvo a dosadila krizový management. Informoval o tom mluvčí J&T Private Investments Petr Málek. Dosavadní místopředseda představenstva evropské CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík v reakci na tento krok uvedl, že CEFC kroky finanční skupiny J&T odmítá a je připravena uhradit do pátečního odpoledne veškeré závazky.

CEFC China Energy dluží české skupině 450 milionů eur (11,5 miliardy Kč). Mluvčí CEFC (Europe) Group Company Pavel Bednář řekl, že zprávu J&T firma nekomentuje.

V představenstvu tak mimo jiné skončil jeho dosavadní místopředseda Jaroslav Tvrdík, který nedávno uvedl, že dluhy CEFC zaplatí v řádu dní čínský státní konglomerát CITIC Group. Věřitelé se zástupci CITIC jednali, ale řešení podle Málka nenalezli. "V posledních dnech JTPI navíc získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, kterými chtěla bránit věřitelům ve výkonu jejich práv," uvedl mluvčí.

Novými členy představenstva CEFC Europe se stali Peter Kubík a Dušan Palcr, uvedl Málek. Krizový management má zajistit stabilitu všech částí skupiny CEFC Europe a vytvořit podmínky a časový prostor pro řešení situace. V CEFC Europe se uskuteční finanční a právní audit, uvedla J&T. "Věřitelé jsou připraveni jednat se společností CITIC, kterou považují za důvěryhodného a transparentního partnera," podotkl Málek.

Mluvčí skupiny J&T Finance Group (JFTG) Monika Veselá sdělila, že veškeré pohledávky této skupiny vůči CEFC jsou zcela zajištěny bonitními aktivy a J&T Finance Group v této chvíli nemá důvod přijímat jakákoliv opatření. "Nastalá situace nemá žádný vliv na fungování a finanční výsledky skupiny JTFG. Naopak věříme, že nasazení krizového managementu mimo jiné napomůže i k odstínění od problémů mateřské společnosti," uvedla.

Tvrdík odmítl kroky J&T. CEFC má peníze, uvedl

Čínská CEFC odmítá kroky finanční skupiny J&T k převzetí kontroly nad společností CEFC Group (Europe) Company. Čínská firma je připravena uhradit do pátečního odpoledne veškeré závazky vůči skupině J&T. Na svém Twitteru o tom dnes informoval dosavadní místopředseda představenstva evropské CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík. Reagoval tak na dnešní oznámení J&T, že převzala výkon akcionářských práv v CEFC Group (Europe) Company.

Čínský státní konglomerát CITIC Group už na účet v Praze odeslal 475 milionů eur, uvedl Tvrdík. O připravenosti uhradit veškeré závazky CEFC China do pátečních 14:00 byla podle něj společnost J&T informována už před rozhodnutím o přebrání výkonu akcionářských práv.

Analytici předpokládají, že CITIC závazky převezme

Podle ředitele poradenské firmy Starteepo Františka Bostla a analytika Radima Dohnala z investičního portálu Capitalinked není překvapením, že problémy CEFC eskalovaly až do současné situace. "Skupina CEFC měla dlouhodobě problémy s likviditou, které se pokoušela řešit ´záplatováním´ krátkodobými úvěry za nesmyslné úroky. Finanční situace dceřiné CEFC Europe tak nemohla být lepší," uvedli.

Předpokládají ale, že CITIC závazky převezme, rekapitalizuje je a CITIC tak zachrání čínské straně reputaci. "Čína se stále tváří, že ČR je strategickou investiční lokalitou, a další kroky čínské strany v řešení situace CEFC tuto domněnku mohou potvrdit či vyvrátit. Je však jasné, že současná kauza zbrzdí dosavadní čínské aktivity u nás, které i tak byly dlouhodobě pod očekáváním a sliby Pražského hradu i Pekingu," dodali analytici.

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality.

CEFC za dluhy ručí mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií. Dušan Palcr, jeden ze dvou nově jmenovaných členů představenstva CEFC Europe, je podle webu justice.cz předsedou dozorčí rady fotbalové Sparty Praha.

CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadionu v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

Kapitálově také v minulosti vstoupila do J&T Finance Group, ve které držela desetiprocentní podíl. V březnu 2016 se obě strany dohodly, že získá polovinu. Za poloviční podíl v JTFG měla zaplatit 980 milionů eur (26,3 miliardy Kč). V květnu 2017 změnu podílů schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Na začátku letošního roku navýšení čínského podílu zamítla Česká národní banka, CEFC se odvolala, v březnu ale oznámila, že žádost o navýšení podílu stahuje.

 

Právě se děje

Další zprávy