Jardo klame, píše Tkáč o Tvrdíkovi. Když zaplatíte dluh, vrátíme vám klíče od CEFC, slibuje J&T

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 18. 5. 2018 19:58
CEFC se chce bránit nepřátelskému převzetí J&T. Čínská společnost tvrdí, že peníze i čas na zaplacení stále má.
Budova CEFC v Pekingu.
Budova CEFC v Pekingu. | Foto: Milan Kammermayer

Praha - Skupina J&T je připravena ihned přijmout od CITIC Group platbu za dluh CEFC Europe u česko-slovenské finanční skupiny a předat kontrolu nad CEFC Group (Europe) Company zpět původním čínským majitelům. Na twitteru to dnes uvedl spolumajitel J&T Patrik Tkáč.

Reagoval tak na vyjádření místopředsedy CEFC Europe Jaroslava Tvrdíka, který uvedl, že J&T bezdůvodně odmítá peníze přijmout. J&T ve čtvrtek oznámila, že v CEFC Europe odvolala představenstvo a dosadila krizový management. Podle CEFC China jsou peníze připravené a termín pro zaplacení byl stanoven na dnešek.

Tkáč versus Tvrdík
Tkáč versus Tvrdík | Foto: Twitter

"Jarda (Tvrdík) lže. Obrovské úsilí najít dohodu, ale stále bez úspěchu. Místo placení podal 40 předběžných opatření. Jsme připraveni okamžitě přijmout platbu zákonnou cestou a odevzdat klíče," napsal Tkáč v originále na twitteru slovensky.

J&T Private Investments (JTPI) je připravena k dalším jednáním se společností CITIC o splacení závazků CEFC. Ve stanovených lhůtách ale nebyl dohodnutý způsob splacení, proto J&T začala chránit svou investici, uvedl dnes mluvčí JTPI Petr Málek.

Zdroj ze skupiny J&T řekl dnes odpoledne agentuře ČTK, že nemá žádné informace o tom, že by ji čínská společnost CITIC Group uhradila dluh 450 milionů za společnost CEFC Europe už uhradila. CEFC na dotaz ohledně zaplacení nereagovala.

J&T ve čtvrtek oznámila, že v CEFC Europe odvolala představenstvo a dosadila krizový management. Podle CEFC China jsou peníze připravené a termín pro zaplacení byl dnes.

"V jednáních mezi CITIC a JTPI nedošlo ve stanovených lhůtách k dohodě nad způsobem splacení. Ochrana investice byla logickým krokem. K dalším jednáním se společností CITIC jsme připraveni," uvedl Málek.

Poukázal také na vyjádření dosavadního místopředsedy CEFC Europe Jaroslava Tvrdíka, že veškeré závazky vůči skupině J&T budou uhrazeny do dnešního odpoledne. "Jaroslav Tvrdík na Twitteru mluví o penězích, kterými dle našich informací CEFC nedisponovala," napsal mluvčí JTPI.

CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur (11,5 miliardy korun). Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group, který má v CEFC Europe podíl 49 procent. JTPI už dříve uvedla, že bude jednat s firmou CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera.

CEFC China dnes označila změny v CEFC Europe za pokus J&T o nepřátelské převzetí firmy a jejích aktiv v Česku. Je také připravena proti J&T podniknout právní kroky. Napsala to v prohlášení, které ale z jejího webu dnes večer zmizelo a nahradilo ho čtvrteční vyjádření J&T.

Z prohlášení CEFC China vyplývá, že neuznává změny v představenstvu CEFC Europe, při kterých přišel Tvrdík o funkci, počítá nicméně se splacením závazků vůči J&T. Na jejím webu se večer kromě čtvrtečního vyjádření J&T objevila na úvodní stránce také výzva, že se lidé mohou v souvislosti se svým zaměstnáním nebo spoluprací se CEFC obracet na nové členy představenstva Dušana Palcra a Petera Kubíka.

JTPI ve čtvrtek uvedla, že ke změnám přistoupila i proto, že získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, kterými chtěla bránit věřitelům ve výkonu akcionářských práv.

Podle právníků jsou opatření J&T standardním krokem. Zřízení zástavního práva k akciím či obchodnímu podílu dlužníka je podle nich při financování běžným zajišťovacím instrumentem, v jehož rámci se sjednává i možnost výkonu hlasovacích práv spojených s akciemi nebo podíly.

"Podmínky, za jakých může věřitel svá práva uplatnit, jsou zpravidla pregnantně sjednána v konkrétní úvěrové dokumentaci," uvedl advokát kanceláře bpv Braun Partners Pavel Vincík. Dá se podle něho očekávat, že dlužník v zákonné lhůtě takový úkon napadne a rozhodovat bude soud.

Čínská CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy korun).

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality. Za dluhy ručí CEFC mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček dnes uvedl, že Hrad aktuální záležitost nebude komentovat. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) se jedná o věc soukromých firem. "Je v zájmu našich firem, aby bylo jasno, kdo je majitel. Doufejme, že se to vyjasní co nejdřív," řekl novinářům Babiš. "Myslím si, že je to důležité hlavně ve vztahu k Travel Servisu, což má samozřejmě dopad na naše lidi a další firmy," doplnil šéf vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy