Prokuratúra tvrdí, že s Holcovej mobilom ešte nič nerobili. Chcú s ňou spolupracovať
18.5.2018 12:25
akt. 05.02.2019 01:09

Prokuratúra tvrdí, že s Holcovej mobilom ešte nič nerobili. Chcú s ňou spolupracovať

Uložiť článok
Novinárka Pavla Holcova po nedávnom výsluchu v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej hovorila, ako jej policajti dali na výber: buď podpíše papier, že telefón vydáva dobrovoľne, alebo zaplatí pokutu 1650 eur a telefón jej bude odobraný nedobrovoľne.

Prokuratúra po vlne kritiky za odobratý mobil blízkej spolupracovníčky zavraždeného novinára Jána Kuciaka ide opäť osloviť majiteľku telefónu. Šéfku Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku Pavlu Holcovú znova oslovia, aby im s nimi spolupracovala pri získaní údajov z mobilu.

„Do dnešného dňa orgány činné v trestnom konaní s predmetným mobilným telefónom žiadnym spôsobom ďalej nenakladali a teda najmä nedošlo k pokusu o prelomenie jeho ochrany,“ vyhlásil Úrad špeciálnej prokuratúry cez svoju hovorkyňu Janu Tökölyovú.

Prokuratúra píše, že teraz zabezpečí, aby sa nevyskytli žiadne pochybnosti o vykonaní úkonu v súlade s príslušnými právnymi predpismi a zároveň tak, aby nedošlo k pochybnostiam o narušení práv svedkyne.

„Na základe medializovaných informácií a jej podrobného stanoviska, ktorým prejavila ochotu sa podieľať na objasnení úkladnej vraždy J. K. a jeho partnerky bude svedkyňa opätovne oslovená so žiadosťou o poskytnutie takejto účinnej spolupráce,“ uvádza prokuratúra.

Kritizovaný postup preveria

Zároveň sa ide preverovať, či v prvom kole žiadosti o vydanie údajov z telefónu alebo celého zariadenia neurobili policajti chyby. Prokurátor si vyžiadol stanovisko vyšetrovateľa.

„V prípade zistenia konkrétnych pochybení budú prijaté relevantné zákonné opatrenia. Príkaz musí mať právnickú formu a je možné, že môže byť ťažko zrozumiteľná pre laika,“ napísala Tökölyová.

Holcovej v prvom kole počas osemhodinového svedeckej výpovede policajti doručili príkaz na „umožnenie vyhotovenia a ponechania si kópie počítačových údajov, ktoré obsahuje mobilný telefón, v ktorom je zasunutá SIM karta, pamäťová karta“ svedkyne.

„Bol to osemhodinový vyčerpávajúci výsluch. Poriadne mi nevysvetlili, prečo ten telefón potrebujú,“ povedala Holcová po tom, ako jej policajti zobrali mobil spolu so SIM kartou.

Keď policajti zistili, že zariadenie nemá aktivovaný režim na priame sťahovanie údajov, požiadali ju o spustenie tejto funkcie.  Holcová to odmietla a podľa prokuratúry výslovne prehlásila, že radšej dobrovoľne vydáva mobilný telefón pre potreby trestného konania. Na znak svojho súhlasu podpísala zápisnicu. „Zdôrazňujeme, že cieľom získania časti komunikácie bolo výhradne získanie objektívnych dôkazov, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní predmetného trestného činu a nie porušenie práv novinárky.“

Mobil potom podľa Tökölyovej zabezpečili, aby nedošlo k akejkoľvek manipulácii s ním alebo s jeho obsahom. Vrátia jej ho „bezodkladne ako to umožní procesná situácia“.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.