Jaroslav Kalina
18. května 2018 • 19:55

Plekanec o konci v reprezentaci: Přišel čas pro jiné. Na NHL si pořád věřím

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Kairinenova ruka? Penalta v pořádku. Olomoucký gól nepadl z ofsajdu, říká KR
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to definitivní. Zkušený hokejový reprezentant Tomáš Plekanec oznámil po porážce 2:3 s USA ve čtvrtfinále mistrovství světa, že již nadále nebude oblékat dres českého národního týmu. Své rozhodnutí potvrdil novinářům po příletu z Dánska do Prahy. "Odjezdil jsem hodně mistrovství. Myslím, že je na čase, aby jezdili mladí kluci. Ti, co byli nyní na turnaji, mají před sebou skvělou budoucnost," uvedl na adresu nadějného mládí odcházející srdcař. 



Sbohem českým barvám chtěl dát již před rokem, volání srdce však bojovníka Tomáše Plekance ještě jednou donutilo pomoct Česku na světovém šampionátu. Stejně jako ve dvou předchozích turnajích však musel strpět brzké vyřazení ve čtvrtfinále. Sen o zisku cenného kovu se znovu rozplynul a zkušený matador se ho po prohře s Američany rozhodl vzdát úplně.

"Čas nadešel. Zkrátka si myslím, že teď přichází chvíle pro jiné hráče," dlouze nerozebíral své rozhodnutí účastník jedenácti mistrovství světa. Dlouho toužil přidat ke stříbru z roku 2006 a dvěma bronzům (2011 a 2012) ještě zlatou medaili. Bohužel ani v Dánsku na poslední část své sbírky nedosáhl.

"Vyřazení ve čtvrtfinále je vždycky zklamání. Šance na postup tam byla. Každý rok chce člověk získat medaile, či alespoň o ně bojovat. Opět to ale nevyšlo. Bohužel," litoval Plekanec. Mladému týmu, který se představil na Jutském poloostrově, věřil ještě před příjezdem ofenzivního dua Davidů Krejčí-Pastrňák.

"Příjezdem kluků naše šance jasně vzrostly. Byla větší ofenzivní síla. Pomohli nám. Mně se však tým líbil ještě před jejich příjezdem. Bojovali jsme. Očekávání byla sice menší, ale chuť byla obrovská," chválil český zápas pětatřicetiletý útočník. 

Plekanec o budoucnosti: Uvidím, jestli se hodím do plánů Montrealu
Video se připravuje ...

Vrátit se do Kladna? Na to je pořád brzy

Na své poslední mistrovství světa bude Plekanec rád vzpomínat hlavně díky skvělé atmosféře, která se vytvořila v kabině. "Parta byla výborná. Týmu se většinou daří, když je dobrá parta. Je to jedna z věcí, kterou jsem si v reprezentaci vždycky užíval. Letos to nebylo výjimkou," s úsměvem prozradil nejstarší český hráč na turnaji.

Šampionát byl podle Plekancových slov hodně zajímavý díky mladým reprezentantům, kteří dali národnímu týmu šťávu. "V Dánsku se ukázali mladí a noví kluci, kteří mají před sebou skvělou budoucnost. Jsem rád, že jsem s nimi mohl letos být v jednom týmu. Budu nadále sledovat, jak se jim daří," sliboval ostřílený český bard.

Velice zvědavý bude především na šikovného útočníka Martina Nečase, který bude od příští sezony bojovat o místo v týmu Carolina Hurricanes. "Martin má velkou šanci hrát v NHL. Je obrovský talent. Na turnaji hrál výborně. Je jedním z hráčů, které bude jisté zajímavé sledovat. Věřím, že mu to vyjde," řekl Plekanec.

A jaké má nejbližší plány hráč, který končil klubovou sezonu v Torontu? "Nyní si dám trochu odpočinku a potom začnu trénovat. Uvidíme, jak všechno dopadne. Momentálně jsem volný hráč. Když tak počkám do konce června nebo do 1. července a uvidím, jak se věci vyvinou," uvedla dlouholetá opora Montrealu. Ke Canadiens by se rád vrátil.

"Vždycky jsem byl spokojený v Montrealu. Těžko říct, jak to vyjde, tým teprve plánuje na příští rok. Takže uvidíme, jestli se budu hodit do plánů Montrealu. Na NHL si ale pořád věřím. Budu preferovat jednoletý kontrakt," prozradil odchovanec Kladna. Návrat do rodného města za Jaromírem Jágrem je podle zkušeného borce ještě daleko. 

Z Američanů jsme měli zbytečný respekt. Teď si odpočinu a vyléčím šrámy, hlásí Pastrňák
Video se připravuje ...

Zkušený reprezentant potvrdil po příletu z mistrovství světa v Dánsku konec v českém národním týmu
Zkušený reprezentant potvrdil po příletu z mistrovství světa v Dánsku konec v českém národním týmu

Góly

Domácí: 10:36. P. Kane, 12:19. Atkinson, 46:58. P. Kane

Hosté: 24:56. Řepík, 30:55. Nečas

Sestavy

Domácí: Kinkaid (Darling) – Martinez, McAvoy, Butcher, C. Murphy (A), Pionk, Jensen, Hughes – DeBrincat, White, P. Kane (C) – Atkinson, Bonino, J. Gaudreau – Kreider, D. Larkin (A), Lee – Coleman, D. Ryan, T. Thompson – Milano.

Hosté: Francouz (Rittich) – Gudas (A), Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Polášek – Pastrňák, Krejčí, Jaškin – Řepík, Faksa, Červenka (C) – Hyka, Nečas, D. Kubalík – Horák, Plekanec (A), Chytil – R. Kousal.

Rozhodčí

Kaukokari (FIN), Kubuš (SVK) – McCrank (CAN), Suominen (FIN)

Stadion

Jyske Bank Boxen, Herning, Dánsko (kapacita: 10 800 míst)

Návštěva

4 846 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud