Princ Harry a Meghan sú manželia
19.5.2018 08:00
akt. 05.02.2019 02:08

Princ Harry a Meghan sú manželia

Uložiť článok
Celý svet sledoval britskú svadbu. Princ Harry a americká herečka Meghan Markle sú už vojvodom a vojvodkyňou zo Sussexu.

Britský princ Harry a jeho nastávajúca, známa americká herečka Meghan Markle, mali dnes dlhoočakávanú svadbu. Tá sa konala v Kaplnke svätého Juraja na anglickom hrade Windsor. Pred kaplnkou niekoľko dní pred svadbou nocovali stovky nadšencov.

Novomanželov vítali po obrade desaťtisíce ľudí. Kráľovský dvor pozval na svadbu 600 hostí. Súkromnej oslavy sa však zúčastní iba 200 z nich.

Kráľovskú svadbu sme sledovali ONLINE.

14:25 - Mladomanželov čaká slávnostná recepcia so 600 pozvanými hosťami. Tá bude trvať približne dve hodiny. Po nej sa už oslava zmení na uzavretú spoločnosť.

14:11 - Zatiaľ, čo mladomanželia prechádzajú ulicami Windsoru, kráľovná v Alžbeta II. odchádza z kaplnky. S princom Philipom sa presúvajú na miesto konania recepcie.

14:06 - Harry a Meghan nastupujú do koča, v ktorom absolvujú sprievod, aby pozdravili aj širšiu verejnosť, ktorá sa nedostala do okolia kaplnky.

14:05 - Spoločný bozk novomanželov si pozrela aj verejnosť. Dali si ho vonku pred kaplnkou.

14:04 - Harry a Meghan spoločne odchádzajú z Kaplnky sv. Juraja. Za nimi nasleduje najbližšia rodina.

13:55 - Novomanželia v sakristii podpisujú dokumenty. Po ich podpísaní sa do kaplnky vrátia už ako vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu.

13:50 - Novomanželia dostali požehnanie a spoločne odchádzajú do sakristie. Hneď za nimi odchádza Meghanina mama, ktorú sprevádza princ Charles.

11fotiek v galérii Novomanželia princ Harry a Meghan Zdroj: Owen Humphreys/Pool via REUTERS

13:39 - Princ Harry a Meghan Markle sú právoplatnými manželmi.

13:37 - Na znak manželstva si práve odovzdávajú svadobné prstene.

13:36 - Harry a Meghan práve vyslovili svoj svadobný sľub.

13:31 - Zbor práve v kaplnke spieva známu pesničku Stand by me.

13:12 - Meghan a princ Harry si povedali áno.

13:08 - Budúci manželia sa počas obradu držia za ruky. Na princovi bolo niekoľkokrát vidieť dojatie.

13:06 - V Kaplnke sv. Juraja sa práve začal svadobný obrad.

11fotiek v galérii Princ Charles vedie nevestu k oltáru Zdroj: Jonathan Brady/Pool via REUTERS

13:03 - Po prvých krokoch už Meghan sprevádza princ Charles, ktorý ju doviedol až k oltáru, kde ju už čakal jej budúci manžel princ Harry.

13:01 - Nevesta vstupuje do kaplnky sama.

12:59 - Do areálu Windsorského hradu už prišlo aj auto s nevestou Meghan. Tá zvolila umiernenú eleganciu. Šaty majú čisté línie a dlhú vlečku s dlhým závojom.

12:59 - Po kráľovnej vošli do obradnej siene aj Kate spoločne s deťmi.

12:54 - Do kaplnky práve prichádza kráľovná Alžbeta II. spoločne s princom Philipom. Kráľovná zvolila jemné zelené šaty doladené s fialovou farbou.

12:52 - Do areálu Windsorského hradu prišla matka nevesty Doria Raglandová a tiež aj princ Charles s manželkou Kamilou.

12:35 - Do Windsorskej kaplnky práve prišiel princ Harry spolu s bratom princom Williamom. Obaja majú oblečenú uniformu kráľovského vojenského námorníctva.

11fotiek v galérii Nevesta Meghan Markle sa autom presúva do kaplnky. Sprevádza ju jej mama Zdroj: REUTERS/Darren Staples

12:14 - Svadobný obrad sa začne o 13:00 hodine nášho času. Kráľovná Alžbeta II. s manželom princom Philipom prídu do kaplnky ako poslední. Po nich už vstúpia len budúci manželia.

12:02 - Hostia stále prichádzajú na miesto obradu a usádzajú sa na svoje miesta.

11:51 - Do 10 minút sa zatvoria dvere kaplnky a všetci hostia už budú na svojich miestach.

11:43 - Do Windsorskej kaplnky prichádzajú prví hostia. Je medzi nimi napríklad Pippa Middleton s manželom či manželia Beckhamovci a mnohé iné celebrity.

Koľko uvidí verejnosť?

Samotný svadobný obrad sa začne napoludnie a pár bude oddávať arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Svedkom princa Harryho bude jeho brat William, Meghan hlavnú družičku mať nebude z dôvodu, že nechcela uprednostňovať jednu zo svojich priateliek, píše CNN .

Po skončení obradu, o 13-tej hodine britského času, pozdravia novomanželia 200 predstaviteľov charitatívnych organizácií princa Harryho a následne sa prevezú v koči ulicami mesta.

Po sprievode, ktorý bude trvať približne 25 minút, sa manželia a hostia zúčastnia recepcie, ktorú hostí kráľovná Alžbeta II. v hale sv. Juraja v areáli zámku. Po tejto recepcii sa rodina aj novomanželia rozlúčia s verejnosťou.

Súkromnej slávnosti sa zúčastní približne 200 pozvaných.

Náklady na svadbu sa odhadujú na 32 miliónov a celú ju už tradične zaplatí kráľovská rodina.

Meghan si pozvala na svadbu aj svoju matku Doriu Raglandovú. Tá si v piatok na Windsorskom zámku dala čaj s kráľovnou Alžbetou II. Bolo to jej prvé stretnutie s hlavou štátu, s ktorou ju už od soboty bude spájať rodinné puto.

11fotiek v galérii Rovnakú výzdobu zvolili aj v interiéry Zdroj: Danny Lawson/Pool via REUTERS

Dary a dresscode

Pár všetkých požiadal, aby namiesto svadobného daru pomohli charitatívnym organizáciám. Vybrali sedem, ktoré sa venujú problémom, ktoré zaujímajú aj budúcich novomanželov. Ide o problémy posilnenie postavenia žien v spoločnosti, HIV, bezdomovectva a životného prostredia.

Ak ide o oblečenie, všetci pozvaní musia dodržať dress code . Ten znie: „uniforms, morning suit or lounge suit, day dress and hat.“ Pre mužov to znamná, formálny uniformný dlhší oblek alebo jednoduchší oblek s košeľou. Pre dámy platia šaty po kolená a nevyhnutnosťou je pre ne klobúk.

Čo sa týka novomanželov, princ Harry bude mať tradičnú uniformu. Šaty nevesty však stále zostávajú tajomstvom.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Princ Harry
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.