Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Švédské tornádo řádilo v Kodani. Sen USA o finále rozcupovalo během tří minut

Ve čtvrtfinále se sice protrápili k vítězství nad Lotyšskem, ale v semifinále opět ukázali ofenzivní sílu ze základní skupiny. Hokejisté Švédska deklasovali Američany 6:0 a přiblížili se obhajobě titulu. Brankáře Keitha Kinkaida nejprve překonal Viktor Arvidsson a poté přidalo tři zásahy během 3:07 minut trio Magnus Pääjarvi - Patric Hornqvist - Mattias Janmark. Konečné skóre stanovili znovu Arvidsson a Adrian Kempe. Gólman Seveřanů Anders Nilsson se blýskl 41 úspěšnými zákroky. Přímý přenos finálového utkání Švédsko – Švýcarsko sledujte v neděli na ČT sport a webu ctsport.cz od 19:30, duel o bronz USA – Kanada od 15:30.

Mattias Janmark střílí gól do sítě USA
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Svěřenci trenéra Rikarda Grönborga pokračují ve veleúspěšné sérii. V součtu s loňským světovým šampionátem totiž nenašli přemožitele už šestnáctkrát za sebou a v nedělním finále vyzvou překvapení ze Švýcarska, které senzačně zdolalo Kanadu 3:2.

Hráčům zámořského celku, který ve čtvrtfinále vyřadil českou reprezentaci, nepomohlo k lepšímu výsledku ani dvojnásobné množství střeleckých pokusů. Na v životní formě chytajícího Nilssona však recept nenašli a museli skousnout velmi krutou porážku.

Fanoušci v Royal Areně sledovali od úvodního buly ofenzivní kolotoč z obou stran. První šanci měl Gaudreau, který zakončoval ostře bez přípravy do odkryté branky, ale Nilsson skvělým zákrokem předznamenal svůj fenomenální výkon. Na druhé straně rozezvučel osamocený Janmark horní tyč.

Výběr USA byl střelecky výrazně aktivnější, jenže důležitý vedoucí gól vstřelili Švédové. V 15. minutě našel po Forsbergově akci volně ležící puk za Kinkaidovými zády Arvidsson a snadno skóroval. Po chvilce navíc mohl i zvýšit, ale tentokrát měl při samostatném úniku navrch strážce americké svatyně.

Klíčovým okamžikem semifinále se stala dlouhá přesilovka zámořského týmu za faul Adama Larssona ze 24. minuty, po kterém dostal trest na 2+2 minuty. Po Boninově ráně sice kotouč zvolna klouzal do švédské branky, jenže Klingberg ho se severským klidem zametl pod Nilssonův rozklek. Za "Tre Kronor" zahrozil Everberg.

Nilssona vzápětí nepřekvapila ani Larkinova pohotová teč. Na konci oslabení nicméně přišel o puk DeBrincat po ataku Ekmana-Larssona a Backlund uháněl sám na branku. McAvoy ho dokázal zpomalit faulem, Kinkaid pak chytil zakončení forvarda Calgary i vleže, ale dorážku Pääjärviho zastavit nemohl  2:0. 

Na 3:0 zvýšil po oku lahodící kombinaci při přesilovce Hörnqvist a zkoprnělé Američany dorazil za dalších jedenáct sekund Janmark, který ustál souboj s McAvoyem a následně prostřelil Kinkaida mezi betony. Trenér soupeře Jeff Blashill sáhl k oddechovému času, ale gól naděje jeho svěřenci vstřelit nedokázali.

A nepřišel ani ve třetím dějství, ačkoli po něm hodně toužili, o čemž více než jednoznačně vypovídal poměr střel (20:4, pozn. autora). Vzhledem k průběhu utkání zkusili hokejisté USA už devět minut před koncem power-play, ale Arvidsson ji bleskově ukončil pátým zásahem.

Mimořádný zákrok pak předvedl Nilsson, když se odražený kotouč dostal naprosto ideálně k rozjetému Pionkovi, jenže brankář Vancouveru ho vleže dokázal zvednutou rukou zastavit. Drtivou výhru národního mužstva ze severu Evropy zpečetil v závěru Kempe. Švédská série 16 vítězných zápasů trvá od loňské porážky 3:4 právě s USA v základní skupině.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:

Semifinále (Kodaň): Švédsko - USA 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Arvidsson (De La Rose, Forsberg), 28. Pääjärvi (Backlund), 31. Hörnqvist (Backlund, Klingberg), 31. Janmark (Rakell), 52. Arvidsson (Zibanejad), 58. Kempe (Backlund). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Gouin - McCrank, Vanoosten (všichni Kan.). Vyloučení: 7:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 12 490.

Švédsko: Nilsson - A. Larsson, Ekman-Larsson, Klingberg, Lindholm, Wikstrand, Ekholm - Rakell, Zibanejad, Janmark - Nyquist, BŹşąŇšĹ Hörnqvist - Arvidsson, Kempe, Forsberg - Pääjärvi, J. Larsson, De La Rose - Everberg, od 41. navíc Andersson. Trenér: Rikard Grönborg.

USA: Kinkaid - Martinez, C. Murphy, Butcher, McAvoy, N. Jensen, Pionk, Hughes - P. Kane, C. White, DeBrincat - Atkinson, Bonino, J. Gaudreau - A. Lee, D. Larkin, Kreider - Thompson, D. Ryan, Coleman - od 41. navíc Milano. Trenér: Jeff Blashill.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články