Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Vrba: Byli jsme nejlepší a zaslouženě jsme vyhráli

Před startem ligy se zdáli být až tím „třetím vzadu“ za posilujícími pražskými "S" Slavií a Spartou, fotbalisté Plzně se ale vzepřeli prognózám a trenér Pavel Vrba hned v první sezoně po návratu do Viktorie dočkal titulu, svého třetího. Bývalý reprezentační kouč považuje zisk mistrovského primátu za zasloužený, byť Západočeši po podzimní jízdě, při níž uhráli 46 bodů, na jaře klopýtali.

Plzeňská tanková jízda
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

"Jsem samozřejmě rád, že jsme po fantastickém podzimu a po trošku složitějším jaru uhráli titul, který znamená Ligu mistrů. To je pro nás super a hlavně to znamená, že budeme hrát skupinu a můžeme se v klidu připravovat na tuto náročnou soutěž," řekl Vrba novinářům po výhře 2:1 nad Teplicemi, která znamenala definitivu plzeňského titulu.

"Samozřejmě víme, že náš čeká spousta práce, protože jaro nám ukázalo, že všechno nebylo úplně optimální. Ale na druhou stranu já vždy vše sčítám, ať je to podzim, nebo jaro. Z tohoto pohledu jsme byli nejlepší a zaslouženě jsme letos vyhráli," doplnil čtyřiapadesátiletý kouč.

Vrba navázal s Plzní na tituly z let 2011 a 2013, v roce 2007 navíc vyhrál slovenskou ligu s Žilinou. "Řadím tenhle titul hodně vysoko. V Česku jsou určitě mužstva, která mají výrazně větší rozpočet než my. A my jsme přesto, netvrdím, že s nízkým, ale mnohem nižším rozpočtem, dokázali vyhrát. Ukazuje to, že kolikrát není tolik důležité, kolik hráčů přivedete a jak je platíte, ale že někdo chce odvést v klubu maximum," řekl Vrba.

"Někteří lidé nás řadili někam jinam, ale my jsme se řadili nejvýš. A pokud byste se zeptali třeba Jarka Nohavici (písničkář), ten si při kurzu 5,7:1 na nás vsadil už v srpnu," smál se Vrba.

I tato sezona podle něj ukázala, že jaro bývá složitější. Viktoria po zimní pauze získala jen 17 bodů. "Spousta mužstev hraje o holý život, o poháry. Liga bude zajímavá až do posledního kola. Liga ale není o podzimu, není o jaru, je to o celém roku. Získali jsme 63 bodů, další tři ještě můžeme získat na Dukle, takže jsem spokojený," řekl Vrba.

"Klíčové body jsme uhráli na podzim, 46 bodů je něco mimořádného. Hospodařili jsme s těmi body dál. Jaro nebylo nijak výjimečné, ale je taky pravda, že na podzim jsme měli kolikrát štěstí. Vyhráli jsme v poslední minutě v Jihlavě, horko těžko doma s Bohemkou. A na jaře jsme třeba tolik štěstí neměli. Hráli jsme super zápasy se Slováckem, s Libercem, ale nevyhráli jsme. To byla příčina, proč jsme ztráceli body a náskok se snižoval. Hlavně některé zápasy doma jsme nezvládali," podotkl Vrba.

Na jaře bylo podle něj klíčové 24. kolo, v němž Plzeň doma remizovala se Spartou 2:2. "V nějaké 15. minutě jsme prohrávali 0:2, přesto jsme dokázali aspoň zremizovat. To pro nás bylo strašně důležité, protože kdybychom prohráli, tlak z různých zdrojů by byl asi obrovský," řekl Vrba.

Připustil, že tým čeká mírná obměna. "Je obdivuhodné, že přestárlý tým vyhraje českou ligu," uvedl v nadsázce. "Někdo omlazoval, někdo zůstal nohama na zemi. Na přestupním poli už pracujeme, už máme podepsané nějaké hráče. Minimálně čtyři by měli přijít. Určitě nějaká obměna kádru bude. Možná nám při jednáních pomůže, že ti hráči, kteří sem přijdou, budou vědět, že budou hrát Ligu mistrů. To je obrovská výhoda," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články