Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Podaří se Švýcarům odveta za prohrané finále se Švédy? Kanada cílí alespoň na bronz

Stejné obsazení jako v roce 2013 bude mít letošní finále mistrovství světa v Dánsku. Švédové vyzvou největší překvapení turnaje Švýcarsko. Seveřané si nečekaně snadno poradili se Spojenými státy, Švýcaři zaskočili po Finsku i Kanadu. Přímý přenos finálového utkání Švédsko – Švýcarsko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 19:30, duel o bronz USA – Kanada už od 15:30.

Utkání Švýcarsko - Švédsko
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

Švýcarsko bude ve finále usilovat o historicky první zlato. O titul si Švýcaři zahrají po pěti letech. I tehdy byli na šampionátu ve Stockholmu a Helsinkách jejich soupeřem Švédové, kteří vyhráli jasně 5:1. Stříbro mají Švýcaři rovněž z MS v roce 1935.

"Švýcarsko zaslouží všechen respekt a uznání světa, ale ten zápas jsme prostě neměli prohrát. Jenže jejich brankář vytáhl z klobouku skvělé zákroky a z výhry se tak raduje soupeř," řekl hvězdný kanadský bek Marc-Edouard Vlasic.

Svěřence kouče Patricka Fischera nasměroval za jistotou medaile na konci první třetiny Tristan Scherwey. Pak sice vyrovnal Bo Horvat, ale Švýcarům se podařilo odskočit góly Gregoryho Hofmanna a Gaetana Haase do vedení 3:1. Colton Parayko už stihl v power-play pouze snížit.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kanada - Švýcarsko

Kanada vyhrála na střely mezi tyče 45:17, třetí dějství opanovala dokonce 18:1, ale nebylo jí to nic platné. Zástupci kolébky hokeje tak dopadli jako Američané, kteří vyhráli na střelecké pokusy 41:20, jenže včetně nejproduktivnějšího muže dosavadního průběhu turnaje Patricka Kanea vyšli střelecky zcela naprázdno.

Seveřané zvítězili i v devátém vystoupení na turnaji především díky skvělé pasáži ve druhé třetině, kdy během tří minut a sedmi vteřin odskočili z těsného vedení 1:0 na 4:0. Prosadili se přitom v oslabení, přesilovce i hře pět na pět.

"Jejich gól v oslabení celý zápas zlomil. Měli jsme spoustu střel, soupeře jsme jasně přestříleli, ale góly dávali Švédové," uvedl útočník Nick Bonino. Dva góly vstřelil Viktor Arvidsson, tři asistence zaznamenal další útočník Mikael Backlund. Čisté konto zásluhou 41 zákroků vychytal již potřetí na šampionátu gólman Anders Nilsson.

"Byli jsme naplno soustředění na každé střídání, na každý malý detail, který může hrát roli a rozhodnout. Myslím, že jsme odvedli neskutečnou práci a Anders (Nilsson) v tom odehrál fantastickou roli," řekl švédský bek Mattias Ekholm.

Stejně jako v roce 2013 změří oba finalisté síly na severu Evropy. Švýcarsko se bude v Kodani od 20:15 snažit vrátit Tre kronor pět let starou porážku ze Stockholmu 1:5. V té době už bude jasno o držitelích bronzu - souboj zklamaných semifinalistů odstartuje v 15:45.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články