Přestárlý tým? Zůstali jsme nohama na zemi a titul máme zaslouženě, libuje si plzeňský kouč Vrba

Jiří Škuba Jiří Škuba
20. 5. 2018 14:37
Před sezonou se jeho Plzni v konkurenci mocně posilujících pražských S moc nevěřilo. Po 29. kole je to ale Viktoria, která se raduje z mistrovského titulu. „Někteří nás řadili jinam, ale my jsme se řadili nejvýš. Podívejte se třeba na Jarka Nohavicu, ten si na nás vsadil už v srpnu v kurzu 5,7,“ smál se po zápase s Teplicemi (2:1) kouč Pavel Vrba.
Pavel Vrba vypadal po zisku titulu spokojeně
Pavel Vrba vypadal po zisku titulu spokojeně | Foto: Tomáš Liška

Získal jste třetí titul s Plzní. Co tomu říkáte?

Jsem samozřejmě rád, že jsme po fantastickém podzimu a po trošku složitějším jaru uhráli titul, který znamená Ligu mistrů. To je pro nás super a hlavně to znamená, že budeme hrát skupinu a můžeme se v klidu připravovat na náročnou soutěž.

Po podzimu to ale vypadalo, že budete slavit daleko dřív. Co se stalo?

Jaro nám ukázalo, že ne všechno je ideální. Ona je druhá část sezony vždycky složitější, což se letos ukázalo. Někdo bojuje o holý život, jiný o poháry… Já jsem zvyklý všechno sčítat, spolu s podzimem jsme získali 63 bodů a já jsem spokojený.

Navíc jste uspěli v konkurenci Sparty a Slavie, tedy klubů, které v létě mohutně posilovaly…

Někteří nás řadili jinam, ale my jsme se řadili nejvýš. Podívejte se třeba na Jarka Nohavicu, ten si na nás vsadil už v srpnu v kurzu 5,7. V Česku jsou kluby, které mají výrazně větší rozpočty a my jsme přesto, netvrdím, že s nízkým, ale mnohem nižším rozpočtem, dokázali vyhrát. Ukazuje to, že kolikrát není tolik důležité, kolik hráčů přivedete a jak je platíte, ale že někdo chce odvést v klubu maximum.

Jaký okamžik v sezoně byl podle vás klíčový?

Možná zápas doma se Spartou, kdy jsme prohrávali 0:2, přesto jsme dokázali alespoň srovant. Kdybychom prohráli, tlak z různých stran by byl obrovský. A skutečně klíčové body jsme uhráli na podzim. Úžasných 46 bodů - což je úžasné, mimořádné. Netvrdím, že jaro bylo výjimečné. Na podzim jsme měli kolikrát štěstí, vyhráli jsme v Jihlavě, horkotěžko doma s Bohemkou. Ve druhé části sezony jsme neměli takové štěstí jako na podzim.

A ztráceli jste hlavně doma…

Ano, bylo to o zápasech s mužstvy, které jsme měli porazit ale neporazili, což nám komplikovalo život. Doma jsme měli hrát suverénněji, byli jsme nespokojení. Všichni a nejen vedení, jak jsem říkal po jednom zápase.

Čeká vás v letní přesávce hodně práce?

Je obdivuhodné, že přestárlý tým vyhraje českou ligu (úsměv). Někdo omlazoval, někdo zůstal nohama na zemi. Na přestupním poli už pracujeme, už máme podepsané nějaké hráče. Minimálně čtyři by měli přijít. Určitě nějaká obměna kádru bude. Možná nám při jednáních pomůže, že ti hráči, kteří sem přijdou, budou vědět, že budou hrát Ligu mistrů. To je obrovská výhoda.

 

Právě se děje

Další zprávy