Naštěstí jedna skutečně přijíždí. Nese název Lexus NX a jedná se o japonskou prémiovku, připravenou vypálit rybník jménům jako BMW X3 nebo Audi Q5. Co si nese do boje?

Tak na první pohled design, který se zcela a bezezbytku vymyká všem zajetým zvyklostem z německé strany. Stejně jako další modely z nabídky Lexusu snaží se i NX zaujmout podobou, jaká běžně náleží spíše futuristickému konceptu, než sériovému autu. Poněkud komplikovaný vzhled plný prolisů a zlomů, zakončený vpředu obří mříží chladiče, se nemusí líbit každému. Pokud ale shledáváte současnou automobilovou produkci poněkud usedlou, je možné, že se do NX zamilujete na první pohled.

Vesmírná loď s koženým interiérem

Interiér si na mohutný příval moderny nehraje, zato sází na klasicky luxusní pojetí, podtržené v případě testovaného vozu ještě kombinací krémové a černé kůže. Interiér vypadá v této kombinaci fantasticky a po stránce zpracování a detailů podobně dobře působí.

Porsche Cayenne S.
TEST: Ostré i jemné. Porsche Cayenne S je luxusní SUV s rošťáckým charakterem

Milovanou i nenáviděnou vlastností moderních Lexusů je potom displej infotainmentu s navigací, potažmo jeho ovládání. Zapomeňte na otočné ovladače, Japonci se vydali zcela vlastní cestou a poblíž voliče převodovky se tak nachází dotykový touchpad, ne nepodobný klasickému notebooku. Zajímavý je na něm ovšem systém haptické odezvy. Jak jezdíte prstem po dotykové ploše, a kurzor přeskakuje mezi jednotlivými položkami na displeji, touchpad vám „tepe“ do prstu, čímž vytváří odezvu. Je to netradiční, zajímavé a třeba já jsem si na to po chvíli naprosto bez problému zvykl. Vím ovšem, že jsou i lidé, kteří tento způsob ovládání nemohou vystát.

V ovládacích prvcích jsem tedy žádný problém nenašel, ovšem s čím jsem se během testovacího týdne nebyl schopen smířit, to je pozice za volantem. Při svých 184 centimetrech si sice nepřijdu nijak „nadrozměrný", přesto jsem se do NX posadil pouze „na krátké nohy" a s volantem v klíně. Sedadlo řidiče bych si potřeboval dát o velký kus dolů a volant přitáhnout o velký kus k sobě. Takhle jsem se dočkal spíše „záchodového“ sezení, jaké je běžné hlavně u malých hatchbacků.

Lexus NX 300h.Zdroj: Dominik Valášek

Na druhou stranu v zadní řadě sedadel si najde vcelku dost místa i dospělák a kufr pojme 555 litrů za předpokladu, že se v něm nenachází rezervní kolo. Příjemný je i přístup s nízkou nakládací hranou, jen by elektricky ovládané víko nemuselo tak hlasitě pískat pokaždé, když se má začít hýbat.

Hybrid hlavně do města

Stejně jako prakticky všechny Lexusy sází i NX samozřejmě na hybridní pohonné ústrojí. Motorizace 300h znamená, že se ve voze nachází hned trojice motorů – jeden spalovací čtyřválec a dva elektromotory, umístěné na každé nápravě. Benzínový motor o objemu 2,5 litru v přídi má 155 koní výkonu a je spárován s bezestupňovou převodovkou e-CVT. Přední elektromotor nabízí 143 koní a zadní 68 koní. Výkony ovšem pochopitelně nelze jen tak jednoduše sčítat, takže v maximálním nasazení nabídne NX 197 koní, přenášených na všechny kola.

Jak už to u hybridu bývá, nejlépe se pohonnému ústrojí daří ve městě. Popojíždění v kolonách, hodně pomalou jízdu nebo parkování absolvuje Lexus na čistě elektrický pohon, ovšem jakmile je plyn sešlápnut jen o malinko víc, naskakuje i zážehová jednotka.

Bezestupňová převodovka nechává motor většinou jen líně převalovat v otáčkách do dvou tisíc, a dokud se ručička ekonoměru na budících drží v segmentu „ECO“, jede Lexus naprosto tiše a lehce. Když ovšem přijde potřeba důraznějšího zrychlení, je potřeba plyn pobídnout ještě o něco víc a to už se ručička ekonoměru přesouvá do pole „POWER“. Zde si převodovka sníží převod, aby dostala motor do vyšších otáček a jízda je poměrně svižná, ale už ne moc tichá.

Volvo V90 Cross Country.
TEST: Všestranný hrdina. Volvo V90 Cross Country je auto, které musíte mít rádi

Plynule proměnitelný převod dovolí motoru, aby byl během akcelerace v konstantních otáčkách, takže čím víc se NX šlape na krk, tím vyšší otáčky a tedy i vyšší hluk. Zejména při maximální akceleraci, kdy NX už docela slušně jede, začne být monotónní hučení motoru rychle otravné.

Ať už jsem jezdil s Lexusem během společného týdne pomalu či rychle, nedosahoval jsem rozhodně nijak převratně nízkých spotřeb. Lexus uvádí pro 300h kombinovanou spotřebu do 5,3 litru na sto, ale já jsem nezaznamenal nižší výsledek než 8,5 l/100 km při klidné jízdě mimo město.

Tuhý nesportovec

Spíše mimo město je naladěn podvozek. NX jede na mírně tužším zavěšení, jenž dává o městských nerovnostech o něco víc vědět. Na druhou stranu je podvozek dobře odhlučněn a propůjčuje vozu i velmi slušné jízdní vlastnosti. Na nějaké velké blbnutí ovšem neužije pohonné ústrojí, které se pro sportovní jízdu naprosto nehodí. Přestože je volant vybaven pádly ručního řazení, stejně si dělá převodovka v manuálním módu, co se jí zlíbí.

Audi A5 Sportback g-tron.
TEST: "Prémiovka" na plyn. S Audi A5 g-tron jsme jezdili i za korunu na kilometr

Lexus NX je zkrátka stylovým a nadmíru zajímavým crossoverem, jehož hybridní ústrojí však svou náturou příliš neladí s tužším nastavením podvozku a nezavděčí se ani slibovanou velmi nízkou spotřebou. Na druhou stranu však SUV docela svižně jede a dojde-li na cestování mimo město, příjemně se ovládá. Ani tak se ale nemohu zbavit dojmu, že by klasický benzínový agregát s klasickou převodovkou seděl k charakteru auta o kus lépe.

Základní cena hybridního NX 300h s pohonem 4x4 E-Four je nastavena na 1 190 000 korun.

Kompletní ceník najdete zde.

Lexus NX 300h: Hodnocení a technické údaje
+ neokoukanost a unikátní design
+ podvozek mimo město, jízdní vlastnosti
+ zpracování interiéru
- hluk motoru při akceleraci
- tužší podvozek ve městě
- pozice za volantem
motor zážehový čtyřválec, atmosferický + 2 elektromotory
objem 2494 cm3
max. výkon 197 koní (145 kW)
převodovka bezestupňová e-CVT
max. rychlost 180 km/h
zrychlení 0-100 km/h 9,3 s
spotřeba (město/mimo město/kombinovaná) 8,9/8,5/8,7 l/100 km
délka 4630 mm
šířka 1845 mm
výška 1645 mm
rozvor 2660 mm
pohotovostní hmotnost 1785 kg
zavazadlový prostor 555 - 1600 l
objem nádrže 56 l
cena od 1 050 000 Kč (NX 300h Elegance 2WD)
cena testované motorizace 1 190 000 Kč
cena testovaného vozu 1 390 000 Kč