Hrad vyšle Tvrdíka na další čínskou misi. Delegaci povede kancléř Mynář

Domácí ČTK Domácí, ČTK
21. 5. 2018 9:10
CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur (11,5 miliardy Kč). Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group.
Jaroslav Tvrdík.
Jaroslav Tvrdík. | Foto: Milan Kammermayer

Praha - Hrad pověřil zmocněnec prezidenta pro Čínu a bývalého místopředsedu CEFC Europe Jaroslava Tvrdíka klíčovou rolí v přípravách zasedání čínsko-českého centra pro spolupráci ve městě Yiwa, zářijového investičního fóra v Praze či Zemanovy listopadové návštěvy Expa v Šanghaji.

Informoval o tom server Lidovky.cz s odvoláním na dopis od hradního kancléře Vratislava Mynáře.

"Za Kancelář prezidenta republiky jsem organizací a přípravou všech těchto aktivit na základě rozhodnutí prezidenta republiky pověřil pana Jaroslava Tvrdíka, zmocněnce prezidenta pro Čínu," stojí v dopise, který napsal Mynář a  jehož kopii server získal. 

Už 5. a 6. června má do Číny letět delegace zástupců ministerstva průmyslu a obchodu, CzechInvestu a podnikatelů. Účastnit se ji bude i Tvrdík a povede ji přímo hradní kancléř Mynář.

Tvrdík za sebou přitom nemá zrovna růžové odobí. Čínská CEFC China Energy v dohodnutém termínu banky J&T neuhradila pohledávky vůči J&T Private Investments (JTPI). Česká společnost proto ve čtvrtek přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Group (Europe) Company, odvolala její představenstvo včetně jeho místopředsedy Jaroslava Tvrdíka a dosadila krizový management.

CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur (11,5 miliardy Kč). Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group, který má v CEFC Europe podíl 49 procent. J&T už dříve uvedla, že bude jednat s firmou CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera.

Čínská CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality.

Za dluhy ručí CEFC mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií.

 

Právě se děje

Další zprávy