Venezuelský prezident odmieta kritiku za voľby
21.5.2018 10:25
akt. 05.02.2019 02:08

Venezuelský prezident odmieta kritiku za voľby

Uložiť článok
Nicolás Maduro vyzýva opozíciu, aby viedla dialóg o budúcnosti.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyzval v pondelok svojich protikandidátov porazených v nedeľných voľbách, aby s ním viedli dialóg o budúcnosti krajiny.

Maduro vystúpil s prejavom k svojim sympatizantom po tom, čo ústredná volebná komisia oznámila, že získal približne 68 percent hlasov, čím svojho najsilnejšieho súpera Henriho Falcóna porazil o vyše 40 percent.

Vzhľadom na množstvo prípadov porušenia zákona o voľbách samotný Falcón ešte pred zverejnením výsledkov hlasovania kategoricky odmietol voľby ako nelegitímne a vyzval na nové voľby, na ktoré je opozícia podľa jeho slov pripravená.

Nátlak na voličov

Voľby a legitímnosť hlasovania neuznal ani Javier Bertucci, ktorý skončil na treťom mieste, informovala televízia teleSUR.

Falcón spresnil, že počas hlasovania bolo podaných okolo 142 000 sťažností na neregulárny priebeh volieb a vyvíjanie nátlaku na voličov. Poukázal aj na umiestnenie takmer 13 000 provládnych agitačných stánkov v blízkosti volebných miestností.

Maduro Falcónove obvinenia odmietol a obvinil ho z neúcty k venezuelskému ľudu. „To som ešte nevidel, aby kandidát odmietol uznať výsledky volieb ešte predtým, ako ich vôbec vyhlásili,“ poznamenal Maduro, ktorý vyzval svojich oponentov, aby viedli dialóg, a vyhlásil, že cudzie štáty by mali prestať destabilizovať situáciu vo Venezuele.

Spojené štáty, Argentína, Čile a rad ďalších latinskoamerických krajín odmietli uznať prezidentské voľby vo Venezuele za legitímne. Argentínsky minister zahraničných vecí Jorge Faurie a prvý námestník šéfa americkej diplomacie John Sullivan vo svojom vyhlásení voľby vo Venezuele odsúdili.

USA zvažujú sankcie

Voľby sa tam podľa ich názoru uskutočnili bez účasti všetkých politických hráčov, bez domácich a zahraničných pozorovateľov a bez záruk nevyhnutných na to, aby bolo hlasovanie slobodné, spravodlivé, transparentné a demokratické.

Spojené štáty zvažujú uvalenie sankcie voči ropnému sektoru Venezuely a Sullivan oznámil, že reakcia na nedeľňajšie voľby bude v pondelok témou zasadnutia skupiny G20 v Buenos Aires.

Podľa čilského prezidenta Sebastiána Piňeru voľby vo Venezuele nezodpovedali minimálnym štandardom skutočnej demokracie. „Neboli to čisté a slobodné voľby a (preto) nepredstavujú slobodnú a suverénnu vôľu venezuelského ľudu,“ uviedol.

Voľbami získal Maduro druhý šesťročný mandát vo svojej krajine, ktorá je síce bohatá na ropu, ale zažíva hlbokú hospodársku krízu prejavujúcu sa nedostatkom potravín, liekov i ďalších komodít.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Voľby
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.