Jedná se letos o zatím nejsilnější otřesy na českém území. Za uplynulé dva týdny přitom jde už o několikátý záchvěv. Poslední silnější aktivitu zaznamenaly přístroje minulý týden. Magnitudo dosáhlo 3,7 stupně. Poté však odborníci upravili hodnotu na 3,2 stupně.

V Karlovarském kraji probíhá poslední týdny zemětřesný roj. Lidé by se tak měli připravit i na další otřesy.

Ilustrační foto
Zaplatíme péči o týraná zvířata, nabízí obcím stát. Za psy a kočky ale ne

„Zajímavostí na letošním roji je to, že se nahromaděná energie uvolnila poměrně rychle, a navíc bylo i hodně seismologických jevů kolemmagnituda 2 a více. Tyto záchvěvy tak měly o něco rychlejší průběh než v předchozích letech. Co je toho příčinou, nedokážeme říci. Můžeme také sdělit, že letošní roj vznikl na přibližně stejné ploše v podzemí, jako tomu bylo při roji v roce 2011," vysvětlila už minulý týden seismoložka Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

Záchvěvy se podle ní v letošním roce ubírají jen jedním směrem, a to stále více na sever. "V minulosti jsme zjistili, že se polohy otřesů během roje přesouvají. Chvíli se uvolňovala energie jižněji, pak severněji anebo východněji. Někdy se to dost střídalo, ale letos je zatím vývoj jednoznačně směrem k severu. Otřesy budeme i nadále ještě analyzovat," dodala Doubravová.

Otřesy o síle mezi dvěma a třemi stupni se mohou projevovat duněním nebo cinkáním sklenic v policích. „To dunění je značné. Hodně to připomíná projíždějící vlak. Tak už dopředu víme, že otřes přijde, když uslyšíme zvuk,“ sdělil pozorovatel počasí Rudolf Kovařík ze Šindelové na Sokolovsku.

Chebsko patří mezi seismicky nejaktivnější oblasti v Česku. Nejsilnější otřesy zde lidé pocítili na přelomu let 1985 a 1986. Tehdy zemětřesení dosáhlo hranice 4,6 stupně. Poslední silnější otřesy pak byly zaznamenány v roce 2014 (4,3 stupně).

Videosouhrn 21. května 2018
Trojitá zlodějská bezostyšnost a uzamčení Beskyd před uhlobarony: videa dne