Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Washington odvrátil finálový mečbol, sérii s Tampou rozhodne sedmý zápas

Až sedmé utkání mezi Washingtonem a Tampou Bay určí soupeře Vegas Golden Knights ve finále Stanley Cupu. Hokejisté Capitals totiž na domácím ledě porazili Lightning 3:0 a srovnali stav finále Východní konference NHL na 3:3. Brankář Braden Holtby pochytal všech 24 střel soupeře a stal se největší hvězdou zápasu. Útočník T.J. Oshie skóroval dvakrát. O tom, který z týmů vyzve nováčka z Vegas, rozhodne středeční duel v aréně floridského celku.

Brankář Braden Holtby (vlevo) v utkání proti Tampě Bay nepustil gól
zdroj: USA TODAY Sports autor: Geoff Burke

Domácí příznivci si na úvodní trefu museli počkat až do 36. minuty. Oshie překonal v přesilové hře gólmana Andreje Vasilevského ranou bez přípravy z mezikruží ranou, na kterou mu nabil švédský centr Nicklas Bäckström. Asistenci si připsal i Jevgenij Kuzněcov, s 23 body nejproduktivnější hráč vyřazovacích bojů. Šestadvacetiletý Rus bodoval v devátém střetnutí v řadě a vyrovnal Bäckströmův klubový rekord z roku 2009.

V závěrečné části mohl srovnat Ondřej Palát, ale Holtby jeho projektil z levého kruhu ukryl do lapačky. Místo toho navýšil vedení Washingtonu v 51. minutě pohotovou střelou z první Devante Smith-Pelly, jenž si najel mezi kruhy na přihrávku Chandlera Stephensona zpoza branky. Konečný výsledek stanovil Oshie gólem do prázdné branky při power-play. Nahrávkou se na tom podílel opět Bäckström. Capitals doma uspěli v sérii až na třetí pokus.

V dresu Washingtonu se představili obránce Michal Kempný a útočník Jakub Vrána. Na druhé straně Palát po třech utkáních nebodoval a ze souboje si odnesl dva záporné body do hodnocení plus/minus.

Holtby zaznamenal v NHL první čisté konto od 5. dubna 2017. "Dokonale si ho načasoval. Celý rok chytá skvěle. Sice se pro něj sezona vyvíjela nahoru dolů, ale dokázal se z toho oklepat a ve vyřazovací části je výborný," řekl o spoluhráči Smith-Pelly.

Trenér Capitals Barry Trotz měl ze svých svěřenců výborný pocit. "S žádným z týmů, které jsem kdy vedl, bych si nepřál jít do sedmého zápasu tolik, jako s tím současným. Tomuhle mužstvu se během ročníku povedla spousta mimořádných věcí. Je vyspělejší a jde pořád dál. Návrat do Tampy skýtá skvělou příležitost, už jsme tam uspěli. Uvidíme, jestli si vysloužíme právo hrát dál," uvedl Trotz.

Capitals soupeře přestříleli 34:24. Hosté v letošním play-off vyšli poprvé střelecky naprázdno a bez 33 vteřin čekají na gól už 100 minut. "Toužili po vítězství víc než my. Hráli velmi tvrdě, na pokraji vyřazení a tak, jako by to bylo naposledy. Jestli chceme uspět, musíme hrát s větší touhou," prohlásil kapitán Lightning Steven Stamkos.

Jeho tým nenavázal na předchozí tři triumfy. "Lze to brát tak, že jsme prohrávali 0:2 na zápasy a vynutili si rozhodující sedmé utkání. Nebo že jsme promarnili příležitost uzavřít sérii. Kdybyste mi řekli, že k postupu postačí uspět dvakrát doma, brali bychom to. Z Washingtonu jsme si odvezli dvě výhry a teď to musíme před vlastními fanoušky zvládnout. Jestli ne, budeme se stydět," dodal kouč Jon Cooper.

Finále Východní konference play-off NHL - 6. zápas:

Washington - Tampa Bay 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky: 36. a 60. Oshie, 51. Smith-Pelly. Střely na branku: 34:24. Diváci: 18.506. Hvězdy utkání: 1. Holtby, 2. Oshie, 3. Smith-Pelly (všichni Washington). Stav série: 3:3.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články