Ano, Švédsko po roce opět slaví titul hokejových mistrů světa. V posledních letech není na šampionátech IIHF úspěšnější tým od roku 2013 si houževnatí Seveřané z MS přivezli třikrát zlato a jednou bronz. Na turnaji v Dánsku byli vážně nejlepší a titul získali právem. Byť se ve finále proti Švýcarům docela zapotili.

Skvělý konec sezony

„Měli jsme vyhrát v základní hrací době, šancí jsme měli dost. Věděli jsme ale, že to bude těžký zápas,“ řekl po finále švédský útočník Filip Forsberg, který v závěrečném rozstřelu proměnil rozhodující nájezd. Po prodloužení zápas o zlato skončil 2:2, třebaže favorit měl znatelnou převahu.

Miloš Říha
Nová hokejová éra. Zvítězí zkušenost, nebo potenciál?

„Všichni jsme nepopsatelně šťastní. Vyhrát takhle napínavý duel po nájezdech je skvělý pocit. Nejlepší způsob, jak zakončit sezonu,“ spokojeně se usmíval další švédský forvard Lias Andersson. Outsider ze Švýcarska srdnatě vzdoroval, na žlutomodrou lavinu to ale nakonec nestačilo.

Švédský hokej prožívá (doslova) zlaté časy. Nejde jen o světové šampionáty seniorů. Na letošním MS do 20 let získal tým Tre kronor stříbro, když ve finále nestačil na velesilnou Kanadu. Jen to podtrhlo dobře známý fakt, že ve Švédsku to s výchovou mladých hokejistů opravdu umějí.

Švédští hokejisté jásají, právě obhájili titul mistrů světa.
Švédové po roce znovu slaví titul mistrů světa. Švýcary zdolali až po nájezdech

„Ve Švédsku je všechno placené a dotované státem, takže kluby nemají velké výdaje na trenéry v akademiích. Základ je ale škola,“ popsal před časem pro televizi Sport 5 bývalý slovenský hokejista Robert Döme, působící jako kouč v mládežnické akademii ve Stock-holmu.

Pečlivá výchova

V útlém věku se švédské děti hokejem především baví. Výsledky se u nich příliš neřeší (na rozdíl třeba od Česka), drsný tréninkový dril je neznámá věc. Pevnější řád přichází až ve středoškolském věku v akademiích, kam přicházejí ti nejlepší. Tak vzniká podhoubí, jehož výsledkem jsou zlata z MS a hojný počet Švédů v NHL. Vždyť v této sezoně nastoupilo ve slavné lize celkem 98 hráčů ze Švédska, zdaleka nejvíc ze všech evropských zemí (pro srovnání Finů bylo 42, Rusů 39, Čechů 37).

Není divu, že Švédsko si jako přípravnou stanici v cestě do NHL vybrali i čeští talenti jako David Pastrňák či Jakub Vrána. Na severu to zkrátka jede…

Přílet hokejistů z MS v Dánsku. Trenér Josef Jandač.
Analytik bez medaile a fanfár. Jandačova vláda tiše skončila