Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Ragbista do NFL? I to je možné, přestože americký fotbal nikdy nehrál

Ty tři dny často předurčují, jak bude týmová sezona vypadat. Draft mladých nadějí je zásadní pro budoucnost každého klubu v NFL. První den jdou manažeři většinou na jistotu, druhý den po instinktu a až závěrečná kola jim dávají možnost jít do rizika. Aspoň podle takové formulky se v posledních letech řídí šampioni NFL Philadelphie Eagles. Tentokráte sáhli po obřím ragbistovi.

Jordan Mailata
zdroj: twitter.com/az sports

Většina manažerů si dobře uvědomuje, že až třetí den v dražbě talentů můžou být kreativní. Zvláště v šestém a sedmém kole žádné jistoty nehledají. Úspěšný generální manažer Eagles Howie Roseman to vzal v letošním dubnovém draftu nadějí po svém. V sedmém kole obětoval dva výběry v draftu, aby sáhl po hráči, který nikdy v životě americký fotbal ani nehrál.

Na doporučení klubových skautů třiačtyřicetiletý budovatel zázraku poslední sezony na 233. místě vybral australského gigantického ragbistu Jordana Mailatu. Bez ohledu na to, že jednadvacetiletý pořízek americký fotbal nikdy v životě nehrál a sportovní svět zaujal v úplně jiném odvětví.

"Rozplakal jsem se. Vůbec jsem nečekal, že by si mě mohl někdo vybrat. Vždyť mě pořádně nikdo nikdy neviděl," vyprávěl dvě stě sedm centimetrů vysoký Australan.

Jak je to možné? Hráčův agent poslal pár měsíců před dubnovým draftem záznamy svého klienta všem 32 týmům NFL s tím, že mladý Australan začal trénovat americký fotbal a uvažuje o změně sportu.

Dominance, síla, nezastavitelnost upoutaly více než tucet manažerů. Proč ale s takovou výkonnostní nezůstal neznámý Australan u tradičního sportu na svém kontinentu?

Obr, který se rychle unavil

Právě fyzické proporce hrály hlavní roli. Mailata byl vždy na hřišti dominantní, ale pouze v několika minutách zápasu. S 207 centimetry a téměř 160 kily australský obr nedokázal vydržet na hřišti po většinu klání. Až příliš rychle se unavil.

"Na těch videích jsem dominantní. Ale většinou začínám na lavičce, do hry přicházím, abych změnil moment zápasu, a pak si jdu zase sednout. S tou váhou je to těžké," vysvětluje Mailata, proč končí s ragby a vydává se novým směrem. "Chtěli, abych shodil 25 kilo váhy, ale při mých 10 procentech tělesného tuku je to téměř nemožné," popisuje hora svalů.

Hlavně proto jeho kroky směřují k americkému fotbalu, kde jako člen ofenzivní linie může brzy vládnout. Díky rozkouskovanosti průběhu hry by to pro něj fyzicky neměl být problém.

"V posledních kolech draftu můžete úplně minout, nebo trefit jackpot. Jordan může být tenhle případ. Jeho fyzické možnosti jsou nepředstavitelné. Je mu teprve 21 let, může dohnat ztrátu v tréninku," usmívá se Roseman.

Pro Philadelphii to není první volba v ragbyovém světě. V loňské sezoně sáhli po kanadském tight endovi s českými předky Adamu Zarubovi. V jeho případě se absence větších zkušeností z amerického fotbalu ukázala jako velký zádrhel a 27letý Kanaďan si v sezoně nezahrál. Na pozici linemana má Mailata mnohem větší předpoklady, že by mohl časem dominovat.

"Seznamuji se rychle. Věřím, že mohu i v tomhle sportu uspět," doufá australská "hříčka přírody".

Hlavní zprávy

Nejčtenější články