Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Autoland Česko: závislost na vývozu aut roste, nejvíce směřují do Německa

  14:55
Českému vývozu do Evropské unie dominují osobní auta, jejichž podíl na celkovém exportu do Unie byl loni 12 procent, to je nejvíc ze všech vyvážených komodit. Závislost ČR na vývozu aut dlouhodobě roste. Autodíly se na exportu do unie podílely loni z 8,7 procenta, další 3,4 procenta tvořily telefonní přístroje.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michael Kudela

Na dovozu z Unie dominují autodíly, které tvoří 7,6 procenta importu. Nejnovější údaje o českém autolandu představil Český statistický úřad.

Vývoz českých firem do Evropské unie loni dosáhl 3,5 bilionu korun a meziročně tak vzrostl o 200 miliard. Nejvíce se osobní auta z ČR vyvážejí do Německa, loni tam české firmy vyvezly vozy za 296 miliard korun. Na druhém místě je Velká Británie (66 miliard Kč), třetí je Francie (60 miliard Kč).

Stroje a dopravní prostředky se na celkovém exportu Česka do Evropské unie loni podílely z 56 procent. Meziročně se jejich vývoz do EU zvýšil o 138,5 miliardy korun, tedy o desetinu. Objemově nejvýznamnější komoditou, která se na celkovém exportu z České republiky podílela největším 12procentním podílem, jsou právě „motorová vozidla k dopravě osob“ (takto je označuje Český statistický úřad), na druhém místě jsou díly motorových vozidel s 8,7 procentním podílem. 

Je třeba dodat, že v tomto čísle nejsou všechny výrobky, které mají něco společného s autoprůmyslem. Na pátém místě jsou s 2,1procentním podílem na exportu sedadla do automobilů a jejich díly, 1,5 procenta exportu z Česka v roce 2017 tvořily „elektrická zařízení ke spouštění a zážehu motoru“.

„Meziroční přírůstek vývozu do EU ovlivnil hlavně obchod s Německem, který se zvýšil o 94,2 miliardy na 1,4 bilionu korun. Vzrostl i vývoz do Polska a Rakouska,“ uvedl místopředseda ČSÚ Jaroslav Sixta.

ČR obchoduje hlavně se sousedními státy. Loni představoval podíl okolních zemí na celkovém vývozu 51 procent a na dovozu 41 procent. „Z hlediska celkového českého vývozu do EU je nejsilnějším odbytištěm Německo. To platí dlouhodobě. Podle aktuálních údajů zaujímá 39 procent našeho exportu. 

I tento údaj potvrzuje, že závislost české ekonomiky na spolkové republice je poměrně vysoká,“ řekl ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Karel Král. Dalšími členskými zeměmi EU, kam Česká republika nejvíce vyváží, jsou s odstupem Slovensko, Polsko a Rakousko.

Český export letos zatím nedosahuje loňských hodnot, celkový vývoz od ledna do března klesl meziročně o 1,6 procenta na 1,06 bilionu korun. Export do unie se snížil o 1,2 procenta.

Autoland Česko

Podle údajů Sdružení automobilového průmyslu AutoSAP z roku 2017 bylo v České republice v roce 2016 vyrobeno 127 osobních aut na 1 000 obyvatel, což zemi řadí na přední místo mezi světovými lídry ve výrobě automobilů na obyvatele. Celkem je každoročně v Česku vyrobeno 1,35 milionu vozů. "Znamená to, že Česká republika je pátým největším výrobcem motorových vozidel v Evropě a v regionu střední a východní Evropy je největším producentem osobních vozidel," uvádí Czechinvest. "Automobilový průmysl v České republice zaměstnává více než 150 tisíc lidí a tvoří přes 20 procent české průmyslové výroby a zároveň i přes 20 procent vývozu. V zemi působí více než polovina top 100 globálních dodavatelů pro automobilový průmysl."

Nejvýznamnějšími výrobci osobních automobilů v Česku jsou mladoboleslavská Škoda Auto, vlastněná koncernem Volkswagen, kolínská Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech a nošovický Hyundai. 

Nákladní automobily vyrábí v kopřivnické Tatře a nově opět ve společnosti AVIA (obě značky mají stejného vlastníka). Společnosti Iveco Czech Republic (dříve Karosa) a SOR Libchavy se orientují na výrobu autobusů. České traktory jsou již více než půl století spjaty se jménem Zetor. V Česku je také několik malosériových výrobců, k nejznámějším patří Kaipan. Mezi významné dodavatele pro automobilový průmysl, kteří působí v česku patří: AGC Automotive Czech, Automotive Lighting, MAHLE Behr, Benteler, Bosch, Continental AG, Brano, Magna Bohemia, Faurecia, Hella, Johnson Controls, TRW Automotive, Valeo nebo Varroc Lighting Systems.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Policisté tasí radary v pátek. Víme, kde budou měřit

18. dubna 2024

Dopravní policie bude v pátek 19. dubna měřit rychlost na několika stovkách míst po celé České...

Číňanům jsme předali automobilový byznys na zlatém podnosu, říká šéf Brano

17. dubna 2024,  aktualizováno  18.4 16:25

„Evropa směřuje ke skanzenu, Číňanům jsme předali byznys na zlatém podnosu,“ říká o vývoji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S miniskútrem Tokio můžete bez řidičáku vyrazit na silnici i cyklostezku

18. dubna 2024

Vypadá jako motorka, ale motorka to není. I když se tak chová. To je elektroskútr ViaGo Tokio. K...

Místo vzduchového polštáře šrapnelem do hlavy. Airbagy mohou i zabíjet

15. dubna 2024

Seriál Když máte tu smůlu, havarujete a řítíte se za volantem proti jinému autu nebo třeba zdi, očekáváte,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Povinná antihackerská ochrana znamená stop pro oblíbené fiaty i hravá porsche

15. dubna 2024

Premium Od července 2024 bude platit nový předpis, který říká, že na území EU musí být všechna nově...

Alfa Romeo nemá na jména štěstí. S poetickým Duettem ustoupilo dezertu

20. dubna 2024

Přejmenovat model poté, co jej slavnostně představíme? Patálie, kterou Alfa Romeo řeší s aktuálním...

Na mosteckém okruhu řádila porsche, zazářil terénní speciál i Carrera GT

20. dubna 2024

O prodlouženém velikonočním víkendu bylo v Mostě opravdu rušno. Jen den poté, co na zdejší autodrom...

Nohu z plynu. Podívejte, jak policie měří rychlost na více než tisícovce míst

19. dubna 2024  11:08,  aktualizováno  16:29

Na více než tisícovce míst na celém území Česka policisté hlídají dodržování nejvyšší povolené...

Čínské automobilky skladují přebytky z výroby v evropských přístavech

19. dubna 2024

Místo přepravních kontejnerů, které bychom tu očekávali, se zde dnes řadí celé legie elektromobilů....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...