Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Pašerák za všechny prachy. Solo je nejdražším dílem ságy Star Wars

Kultura

  16:00
Daleká, předaleká galaxie/Los Angeles - Snímek Solo: Star Wars Story je rozpočtem nejdražším snímkem z celé Ságy Star Wars. Překonal i díl Síla se probouzí (2015) zasazený do hlavní příběhové linie. Můžou za to nejspíše přetáčky a výměna režisérů. Magazín Variety navíc přišel s informací o tom, proč byli původní režiséři snímku vyhozeni a nahrazeni Ronem Howardem.

Alden Ehrenreich jako Han Solo. Snímek Solo: Star Wars Story (2018). Režie: Ron Howard. foto: Disney

Film Solo: Star Wars Story stál celých 250 milionů dolarů. Překonal tak do té doby nejdražší díl série, sedmou epizodu s podtitulem Síla se probouzí, která stála „jen“ 245 milionů dolarů. Důvod může být prostý - čtyři měsíce po zahájení natáčení byli z filmu Solo vyhozeni režiséři Chris Miller a Phil Lord. Společnost Disney na jejich místo dosadila oscarového Rona Howarda. Výměna se ale neobešla bez určitých prodlev a řady přetáček (původně mělo být hotovo již v červenci 2017, nakonec byl film dokončen až koncem letošního dubna).

Filmy ságy Star Wars jsou už tak díky náročným trikům, bohatému hereckému obsazení a početnému štábu velmi drahé na výrobu. Přetáčky a zdržení pak také zapříčinily to, že se film z původního odhadovaného rozpočtu 125 milionů dolarů dostal rovnou na dvojnásobek. Další z linie vedlejších Star Wars snímků, Rogue One (2016), postihly také četná zdržení a přetáčky. I tak se ale filmařům podařilo nastavit cenovku na 200 milionů dolarů.

Snímek Solo: A Star Wars story vypráví příběh mládí Hana Sola (Alden...
Scéna ze snímku Solo: A Star Wars story.

Padák za originální přístup

Chris Miller a Phil Lord byli z filmu vyhozeni kvůli rozporům se společností LucasFilms. Magazín Variety nyní přinesl informaci o tom, že konkrétním důvodem jejich vyhazovu bylo to, že oba režiséři Riskovali a snažili se ze Sola udělat spíše komedii á la Strážci Galaxie. Kvůli komediálnímu zaměření také hodně sázeli na improvizaci a to se LucasFilms nelíbilo.

„Ve svých zažitých představách si Chris s Philem mysleli, že byli najati na vytvoření originálního filmu, který by se nebál rizik a nebyl by jen pro potěchu stávajících fanoušků ságy. Chtěli, aby byl překvapivý, nový a plný emocí. Viděli v Hanově postavě samorosta, nekonvenčního rebela a přesně takový měl být i celý film o něm. Pokaždé, když se rozhodli zariskovat, ale od producentů slyšeli jen rázné ne,“ sdělil Variety anonymní zdroj přímo z natáčení.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!