Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

+ Další 2 fotografie

Filip Turek, sběratel drahých vozů a bývalý automobilový závodník, kandiduje v eurovolbách za uskupení Motoristů a Přísahy. Sám o sobě tvrdí, že bude hájit hlavně pravicové názory a bude se stavět proti Green Dealu. Jak to chce v Evropě dokázat a jakou by měla mít podle něj Evropa budoucnost? O tom se rozpovídal v pořadu Extra Host.

Filip Turek je sice nezávislý kandidát, do Evropského parlamentu jde ale za alianci Přísahy, hnutí založeného expolicistou Robertem Šlachtou, a Motoristů, za kterým stojí Petr Macinka. Ten působí na Institutu Václava Klause a s exprezidentem má velmi úzký vztah. "Někdy před rokem, před dvěma mě vlastně začal nabádat k politické cestě Petr Macinka, můj kamarád, který založil stranu Motoristé sobě, já jsem to dlouhou dobu odmítal. Je z Institutu Václava Klause, je to jeho dlouhodobý spolupracovník, dá se říci pravá ruka. Přemlouvalo mě i mnoho mých příznivců," nechal se slyšet Turek.

Turek o své koalici s nadsázkou říká, že jde o "revival ODS". Jak tedy vnímá současnou vládu Petra Fialy, který je lídrem tradiční ODS, a proč se od této strany kandidát do EP odklonil? "Vnímám tam jedno zásadní slovo a tím je zrada. Z mého pohledu ODS zradila svoje ideály i voliče a Petr Fiala je toho absolutním příkladem. Je to strana, kterou mnoho z obdobně smýšlejících lidí, jako jsem já, dlouhodobě volilo. Byla to pro ně jediná strana, která se v určitý moment stala menším zlem a z toho menšího a menšího zla se postupně stala normálním zlem."


Turek tepe Green Deal

Na Evropu má velmi vyhraněný názor a jako jeden z jejích největších problémů spatřuje Green Deal, zelenou dohodu, kterou Evropa dlouhodobě podporuje. Turek chce oslovit hlavně voliče ODS. "Na Green Dealu mi vadí téměř všechno, on je to ohromný balíček zdanění všeho, aby všechno bylo dražší," říká Turek.

"Von Der Leyenová, když balíček představovala, tak říkala, že emise musí být tak drahé, aby změnily chování lidí, a já bych s prominutím byl rád vychován dále svými rodiči a nechci, aby mě EU a Von Der Leyenová (předsedkyně Evropské komise pozn. red.) převychovávala," dodává.

"Všichni, co obhajují Green Deal, nemají žádné technické povědomí, nevědí, jak funguje náš evropský průmysl a nerozumí tomu, že mnoho a mnoho procent bohatství tady vytvoří automobilový průmysl, pro který je Green Deal smrtící, " míní Turek. Jak se dívá třeba na fenomén globálního oteplování? Podívejte se na video rozhovor v úvodu článku.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy