Trendy
válka na Ukrajině Výměna manželek 2024 MS v hokeji 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Během mrazů hrozí psům zánět močových cest i poraněné tlapky. Jak je co nejlépe ochránit?

Během mrazů hrozí psům zánět močových cest i poraněné tlapky. Jak je co nejlépe ochránit?
Zdroj: profimedia.cz
+ Další fotografie
Venku je zima jako na Sibiři a teploty klesají až k minus 20 stupňům. Zatímco my si oblečeme teplé bundy a nasadíme čepice a rukavice, pes si mnohdy musí poradit s tím, s čím se narodil. Mrazy mu můžou hodně ublížit. Jak zvířecího miláčka co nejlépe uchránit?

Teplotami pod minus 20 stupňů netrpí jen lidé, ale samozřejmě i psi. Pobyt na takovém mrazu mu může poranit tlapky, může nastydnout, a dokonce mít i zánět močových nebo dýchacích cest. Zatímco my se dokážeme teple obléct a zakrýt si citlivé uši i ruce, pes si musí vystačit s kožichem Má ale jednu výhodu. Na rozdíl od lidí se rychle zahřeje. A pokud je vás miláček dlouhosrstý, nemusíte mu kupovat ani obleček.

Problém v mrazech se týká především malých, starých a nemocných psů. Ti můžou onemocnět doslova hned. Jejich tělo rychle prostydne, takže byste jim měli pořídit obleček Měl by jim zakrývat ale i bříško.

Také byste si měli dávat pozor u procházek. Berte psa raději na kratší a častěji než na jednu třeba dvouhodinovou. Pes může na delší procházce spíše nastydnout. Hlavně u krátkosrstých plemen hrozí prochladnutí močových cest. Když se vrátíte domů, nesundávejte obleček psovi hned Počkejte, až se vyrovná jeho teplota a uklidní oběh. Ten přechod ze zimy do tepla bytu je pro něj citlivý.

V mrazech můžou mít pejsci problémy i s tlapkami. Nenechte je běhat po ledu nebo po chemicky ošetřených silnicích. Můžou mít pak velké zdravotní problémy. Lepší bude, když se proběhnou po sněhu kolem vašeho domu a po chvíli zase půjdete domů. Takhle to můžete opakovat vícekrát za den. Když přijdete domů, psovi tlapky opláchněte a ošetřete. Nepouštějte na ně ale moc teplou vodu, mohly by je pak bolet.

Další rána pro Veronicu Biasiol. Po vlně hejtů během Miss jí ublížila vlastní maminka. Kráska přiznala velké zklamání

Související články

Další články

Nejnovější kauzy