Sobotka otevřel dveře do vlády komunistům. A ti mu je velmi prudce zabouchli před nosem. Podívejte se na to

17.02.2017 15:27 | Zprávy

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) otevřeně vyhlásil, že nebude proti spolupráci s KSČM na vládní úrovni, pokud to povolební situace dovolí. Na to sice už velmi negativně reagovali na sociálních sítích někteří poslanci pravice, ovšem podle reakcí ze strany KSČM to spíše vypadá, že nápad Sobotky se stane neprůchodným. Místopředseda KSČM Josef Skála totiž tvrdí, že komunisté necouvnou ze svých úvah o vystoupení z NATO, čímž ale spolupráci s komunisty podmiňuje právě Sobotka.

Sobotka otevřel dveře do vlády komunistům. A ti mu je velmi prudce zabouchli před nosem. Podívejte se na to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny. Na programu byla novela zákona o léčivech, kterou předkládal ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík

Předvolební bomba, tahák na voliče, anebo spíše jen malinkatá bouře ve sklenici vody? Podle předsedy ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky totiž nastal čas na to, aby sociální demokraté tzv. bohumínské usnesení, kterým sami sobě v roce 1995 zakázali spolupráci s radikály na vládní úrovni – tedy i s KSČM – pohřbili.

„Bohumínské usnesení vězí v historii. Formálně se ani není potřeba k němu vracet. Bylo přijato v nějakém historickém kontextu v době, kdy byla na politické scéně úplně jiná situace,“ řekl Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN), kde znovu připomněl i dosavadní spolupráci obou stran na krajské a komunální úrovni. Koalice s komunisty tak prý není problém.

Spolupráci sociální demokracie s KSČM na vládní úrovni připustil Sobotka už dříve, podmínil to ale určitými podmínkami, a to pokud by komunisté nezpochybňovali členství Česka v Severoatlantické alianci a proevropskou orientaci vlády.

I tak Sobotka svým prohlášením vyvolal značný rozruch. Předseda ODS Petr Fiala se totiž nechal slyšet, že je rád, že Sobotka odkryl karty. „Tak pro ČSSD by už vládní koalice s komunisty nebyla problém. Alespoň víme, na čem jsme (a voliči taky)...“ napsal Fiala na sociální síti Twitter.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura (ODS) se domnívá, že ČSSD už docházejí nápady, jak oslovit voliče, tak znovu zmiňuje spolupráci s komunisty. „ČSSD docházejí nápady. Jako obvykle navrhuje premiér Sobotka zvýšení daní, dál sní o své vládě s komunisty. Už chybí jen podpora M. Zemana," poznamenal ironicky Stanjura.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klub Saša. Všichni europoslanci ODS provázáni

21:50 Klub Saša. Všichni europoslanci ODS provázáni

Nejsilnější vládní strana ztratila jeden europarlamentní mandát a vyšle do Bruselu tři poslance. Zaj…