Stanley Cup se vrátí do Česka. Tuzemští hokejisté hrají za oba finalisty NHL

Je to už tři roky, co zvedl některý z českých hokejistů nad hlavu slavný Stanley Cup. Po Michalu Rozsívalovi tuhle radost teď zažije další Čech. Ve finále zámořské NHL nastoupí hned tři čeští hokejisté a jméno minimálně jednoho z nich zůstane na konci finálové série navždy vyryté do slavné stříbrné trofeje.

Washington, Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Vrána při zápase proti Ottawa Senators

Jakub Vrána | Zdroj: Reuters

Do finále Stanley Cupu se v noci na dnešek probojoval po 20 letech Washington, který v sedmém finále východní konference zvítězil na ledě Tampy Bay 4:0. V dresu Capitals slavili postup i Michal Kempný a Jakub Vrána.

Washington ovládl rozhodující zápas v Tampě, zahraje si o Stanley Cup

Číst článek

Oba k historickému úspěchu Washingtonu sami přispěli. Kempný nastupoval v první obranné dvojici a kryl záda elitní formaci v čele s ruským kapitánem Ovečkinem. Jakub Vrána se pak dokonce mohl zapsat mezi střelce. Ještě v první třetině za stavu 1:0 ujížděl sám na domácího gólmana a trefil ve velké šanci tyč.

Právě Jakub Vrána zažil letos velký skok v kariéře. Zatímco v loňské sezoně příliš často nenastupoval, letos rozhodoval důležité zápasy. Dvaadvacetiletý hokejista loni odehrál v dresu Capitals pouze 21 zápasů, letos už se ale do sestavy prosadil natrvalo.

Ze začátku sezony dokonce nastupoval v elitní formaci s ruskými hvězdami Ovečkinem a Kuzněcovem.

„Minulý rok jsem tu byl na dvacet zápasů, ale tuhle sezonu jsem tu od začátku. Je to pro mě nové, první rok a čím déle jsem tady, tím víc se zlepšuju. Hodně čtu ze zápasů a zlepšuju to, co nejde,“ řekl Radiožurnálu Jakub Vrána letos v lednu.

Spolu se zbytkem týmu se Jakub Vrána dopracoval až do finále Stanley Cupu a zasloužil se o to i důležitými góly a nahrávkami. Právě Vránovy tři body byly klíčové v pátém zápase série proti Pittsburghu, kdy Washington zvrátil nepříznivý stav 2:3. I díky tomu pak Capitals dnes v noci dokráčeli až do finále Stanley Cupu, kde vyzvou Vegas Golden Knights

Barvy nováčků soutěže hájí útočník Tomáš Nosek, je tedy jisté, že po 3 letech se nejslavnější hokejový pohár vrátí do Česka. Finále Stanley Cupu startuje v noci z pondělí na úterý českého času právě na ledě Vegas.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme