Prezident mě jmenuje premiérem ve středu, oznámil Babiš

Jednání s prezidentem

Prezident mě jmenuje premiérem ve středu, oznámil BabišAKTUALIZOVÁNO
Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem Foto:

REPROFOTO: ČT

2
Domov
Echo24
Sdílet:

Prezident Miloš Zeman dnes v lánském zámku jednal na pracovním obědě s Andrejem Babišem (ANO). Premiér v demisi řekl, že ho prezident jmenuje premiérem příští středu 6. června. „Pan prezident bude chtít mluvit s novými členy vlády, na základě toho můžeme požádat Sněmovnu o důvěru,“ řekl Babiš s tím, že to očekává v týdnu od 10. července.

Premiér v demisi stále nemá podle svých slov jasnou představu o jménech ministrů. „O jménech jsme nemluvili, sám o tom nemám jasno, takže čekáme na referendum“ uvedl Babiš. S prezidentem mluvili také o rozpočtu. „Rozpočet navyšuje příjmy a výdaje téměř o 103 miliard a důraz je na důchody, školství, zdravotnictví a investice. Prezident se zajímal o investice, které my preferujeme. Vrátil se k jeho tématu, což jsou obnovitelné zdroje. Budeme se tím zabývat,“ řekl předseda hnutí ANO.

Podle Babiše Zeman počítá s tím, že si sociální demokraté na svém referendu odhlasují vstup do vlády s hnutím ANO. „Pan prezident se vyjádřil, že počítá s tím že v rámci referenda členové ČSSD vstup do vlády podpoří,“ prohlásil Babiš.

Babiš také komentoval dnešní zablokování hlasování Poslanecké sněmovny, která na mimořádné schůzi měla jednat o Zemanových výrocích o novičoku. Poslanci z hnutí ANO totiž byli ve Sněmovně přítomní, ale nepřihlásili se k hlasování, a tak komora nebyla usnášeníschopná. „Novičok je kauza, která je vyřešená, nemá to nic společného s panem prezidentem,“ řekl Babiš.

Více čtěte zde: Sněmovna se sklonila před Zemanem. ANO a spol odmítlo hlasovat o novičoku

Podle předsedy ODS Petra Fialy znamená půlrok mezi prvním a druhým jmenováním Babiše premiérem neschopnost jak předsedy hnutí ANO, tak prezidenta. „Promarněný půlrok, který uběhne mezi prvním a druhým jmenováním Andreje Babiše premiérem, je výsledkem neschopnosti šéfa hnutí ANO a nezodpovědnosti pana prezidenta. A to nemluvím o tom, že tu stále nemáme jasnou vidinu vládní většiny,“ uvedl Fiala na Twitteru. 

Zeman už minulý týden na Žofínském fóru řekl, že Babiše jmenuje bez ohledu na výsledek referenda o vzniku menšinové vlády ANO a ČSSD s podporou komunistů. Zvažuje, že před hlasováním o důvěře vládě by přijel Babiše do Sněmovny podpořit. Udělal to i v prvním případě.

Jmenováním Babiše ještě před vyhlášením výsledků referenda chce prezident podle vyjádření pro Českou televizi vznik vlády urychlit. Tento krok je podle něho tlakem na ČSSD i na Babiše. Předpokládá ale, že sociální demokracie v referendu vládní účast podpoří. V případě kladného výsledku referenda chce Babiš prezidentovi do konce června předložit návrh členů nové vlády.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také:Babišova vláda propustila mnohem víc vysokých úředníků, než tvrdila

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články