Zpravodajství Brno

TŘI MINUTY Z ...

Holubice lákají na čtvrtohorní zkameněliny

Velikost textu:

Holubice – Název vesnice, která leží patnáct kilometrů na východ od Brna, odkazuje k holubům, přesto ale v Holubicích není po těchto opeřencích ani vidu. Zato mají Holubice vzácné archeologické nálezy a strašidlo na obecním úřadě. Vesnice se nachází v kopcovitém terénu pod dálnicí D1 mezi Brnem a Vyškovem, křižuje ji dokonce několik železničních tratí. Na holubickém nádraží ale vlaky podobně jako v legendárních Hošticích nestaví.

V Holubicích mají na obecním úřadě ve vitríně kostlivce
V Holubicích mají na obecním úřadě ve vitríně kostlivce
Otevřít galerii
  • V Holubicích mají na obecním úřadě ve vitríně kostlivce zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Holubice leží pod dálnicí mezi Brnem a Vyškovem zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Na holubickém nádraží vlaky nezastavují zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V místním vápenci jsou čtvrtohorní zkameněliny zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Nádraží pořád ještě máme, ale nezastavují nám tu vlaky, takže je tady nádraží úplně zbytečné. České dráhy nám zrušily zastávku, hromada lidí má kvůli tomu komplikace," postěžoval si jeden z místních Tomáš Bajer.

Takové jsou Holubice s necelou tisícovkou obyvatel. Nádraží, kde vlaky nezastavují, nebo obchod, který funguje pouze tři hodiny denně. "Obchod je tu jen jeden a je to katastrofa. Raději jezdím do Slavkova, mám auto," dodal Bajer. "Pro starší lidi je to problém, když si nemůžou jít nikam nakoupit. Jinak je tu ale klid a pohoda," uzavřel.

Holubice mají kostlivce ve skříni

Kromě ruchu z dálnice je v Holubicích klidu až moc – alespoň na první pohled. "Máme tu zasedací místnost a něco, co nikde v okolí nemají. V prosklené vitríně si už od roku 1980, kdy se tu začala budovat dálnice a archeologové měli žně, hoví kostlivec," prozradil starosta Holubic Stanislav Přibyl (nez.). Tohoto pracovníka si ale obecní úřad neplatí. "Místní ho berou jako samozřejmost, návštěvníky to zajímá a jsou překvapení," dodal se smíchem starosta.

Zkamenělá lastura
Zkamenělá lastura
Více fotek
  • Zkamenělá lastura zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/55/5484/548311.jpg
  • Železná kování vědra zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/55/5484/548312.jpg
  • Stavbě dálnice předcházely archeologické vykopávky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/55/5484/548313.jpg
  • Zkamenělá lidská kostra zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/55/5484/548314.jpg

Holubičtí jsou pyšní na četné archeologické nálezy i na svou dlouhou historii. První písemná zmínka o Holubicích pochází už z roku 1371. Staré domy se v Holubicích dřív stavěly z místního písku a kamene. Holubice totiž mívaly obecní skálu. Dnes na jejím místě stojí nové bytovky. Předci dnešních obyvatel vůbec netušili, že holubická skála byla ze vzácného čtvrtohorního vápence.

přehrát video
Tři minuty z... Holubic

Zachovalé zkameněliny udivují geology

"Informaci, že se jedná o vzácnou horninu, jsme dostali před třemi lety od paní Jaškové z Muzea Prostějovska," uvedl starosta Přibyl. Čtvrtohorní zkameněliny právě v Holubicích vystupují na povrch. Jsou plné starobylých lastur. "Místní ani nevěděli, co mají. Materiál používali jako kámen, který se špatně opracovává," vysvětlil. "Jedná se o vápenec, který byl v dalším historickém období zaplavený, a tak jsou v něm usazeniny včetně lasturek a ostatních zbytků mořských živočichů," pochlubil se nezvyklou skálou starosta.

Na vzácnou horninu se jezdí dívat i odborníci ze zahraničí. "Byl tu autobus plný geologů z celé Evropy. Byli unešení," uzavřel starosta procházku po Holubicích.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.