Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin kritizoval Trumpa za odstoupení od jaderné dohody s Íránem

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Čching-tao (Čína) - Ruský prezident Vladimir Putin na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) kritizoval Spojené státy za odstoupení od dohody o íránském jaderném programu.

Dohoda o íránském jaderném programu byla podepsána v roce 2015. Umožnila zmírnit protiíránské sankce výměnou za zpomalení íránského jaderného programu.

Americký prezident Donald Trump letos v květnu ohlásil, že USA od dohody odstupují a obnoví protiíránské sankce. Ostatní signatáři - Rusko, Francie, Británie, Německo, Čína a EU - hodlají ale dohodu udržet při životě. 

Putin ve svém dnešním projevu na summitu SCO v čínském městě Čching-tao zdůraznil, že členské státy skupiny jsou americkým odstoupením od dohody znepokojeny. "Rozhodnutí Washingtonu může destabilizovat situaci v regionu," míní šéf Kremlu. Dodal, že Rusko hodlá své povinnosti vyplývající z dokumentu nadále plnit.

Summitu se jako pozorovatel účastní také íránský prezident Hasan Rúhání, jehož země členem SCO není.

Témata:  Vladimír Putin Írán USA Donald Trump

Aktuálně se děje

31. května 2024 19:15

Izraelská armáda potvrdila, že operuje i v centru Rafahu

Izraelská armáda v pátek potvrdila rozšíření své pozemní operace i do centra palestinského města Rafah na jihu Pásma Gazy. Vojáci tam podle ní objevili raketomety a tunely militantního hnutí Hamás a zlikvidovali sklad zbraní, informovala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy