Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Volejbalisté si zahrají finále Evropské ligy. Turky smetli 3:0

Čeští volejbalisté zvládli semifinále Evropské ligy. Na domácí palubovce v Karlových Varech porazili jasně Turecko 3:0 na sety v poměrech 25:22, 27:25, 25:20 a zajistili si účast v kvalifikaci o Ligu národů. Zítra ve finále Evropské ligy vyzvou Estonsko, které zdolalo Portugalsko 3:0 na sety. Finálové utkání vysíláme od 19:00 exkluzivně na webu ctsport.cz. 

Čeští volejbalisté v Evropské lize
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

Český tým po nevýrazných výkonech a rotacích se sestavou v základní skupině podal před domácím publikem ve Final Four koncentrovaný výkon. "Bylo to super od prvního do posledního balonu. Předností byla soustředěnost. Mančaft šlapal výborně, každý tam měl velké momenty," řekl trenér Nekola.

První set rozhodly úspěšné bloky a nekompromisní útok univerzála Fingera. O vedení 15:12 ještě Češi přišli, ale pak odskočili na 20:18 a koncovku zvládli.

Ve druhé vyrovnané sadě domácí reprezentanti dvakrát stáhli tříbodovou ztrátu. V dramatické koncovce odvrátili setbol a po chybě Turků proměnili svoji druhou šanci na zisk sady. "Asi nám pomohlo, že jsme nebyli favority a mohli jsme hrát uvolněně. Hráli jsme bojovně a diváci nás tlačili dopředu," prohlásil blokař Sobotka.

V obraně dokázali Češi v čele s liberem Moníkem krotit turecký servis a bodovali po útocích krajních smečařů. K Fingrovi se přidával šikovný Džavoronok, jenž útočil takřka neomylně s úspěšností 71 procent. "Měsíc jsme se na to připravovali. Výsledky nebyly, jak si každý představoval, ale sešlo se to v pravý čas. Turci toho moc nepředvedli a my hráli výborně," vyzdvihl Džavoronok. 

Ve třetím setu náskok domácích narostl až na 12:6, ale vyhráno ještě nebylo. Po jednom sporném momentu a chybách se vedení smrsklo na bod. Uklidnění přinesl oddechový čas a i díky nepřesnostem Turků měli čeští hráči zbytek setu pod kontrolou.

Volejbalisté už mají jistou kvalifikaci o Ligu národů, ale myslí hlavně na finále Evropské ligy proti Estonsku. "Do jakéhokoli finále se dostanete jen několikrát za život a chceme končit výhrou," řekl Sobotka. "Každý zápas má hodnotu a v domácí fantastické kulise to chceme dotáhnout do konce a odvést dobrou práci," přidal Nekola.

Kvalifikace o Ligu národů pro rok 2019 se uskuteční příští týden v Portugalsku od 20. do 24. června. S Čechy, Portugalci a Estonci v ní budou hrát Kazachstán, Kuba a Chile. Šanci postoupit mezi elitu bude mít z města Matosinhos pouze vítěz.

ČR - Turecko 3:0 (22, 25, 20)

Rozhodčí: Paškevič (Rus.), 2. Sodja (Rak.). Čas: 88 min. Diváci: 2000.

Sestava a body ČR: Finger 14, Džavoronok 13, Zajíček 8, Janouch 1, Michálek 13, Sobotka 7, libero Moník - Hadrava 1, P. Bartoš, A. Bartoš. Trenér: Nekola.

Nejvíce bodů Turecka: Savas 13, Güngör 12.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články