Větší pomoc pro Čechy na dovolené. Ministerstvo zahraničí otevřelo sezónní konzulát ve Splitu

Na chorvatském pobřeží Jadranu naplno začala turistická sezóna. Děti už mají totiž v této zemi prázdniny. Na pláže ale míří i turisté z Německa, Nizozemska nebo Česka. Pro případy nouze zřídilo české ministerstvo zahraničí sezónní konzulární jednatelství ve Splitu, které otevřelo o uplynulém víkendu.

Split Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chorvatský Split

Chorvatský Split | Foto: Lemgo/D | Zdroj: Pixabay

Konzulární jednatelství sídlí ve třetím patře budovy hned na začátku populární promenády v centru Splitu. Podle konzula Pavla Duchoně řeší úřad hlavně případy ztráty nebo odcizení dokladů a vydává českým občanům nové. Poskytuje pomoc při krizových případech a může zprostředkovat pomoc i při řešení dopravních nehod způsobených českými řidiči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konzulární pomoc pro české turisty v Chorvatsku

„Můžeme s tím pomoci pouze v omezené míře. To znamená – můžeme pomoci s překladem, s nalezením, pokud je to potřeba, vhodného právního zástupce. Nicméně, do vyšetřování samotného zasahovat nemůžeme,“ vysvětluje Duchoň pro Radiožurnál.

Kromě úřadu ve Splitu začne v červenci fungovat i konzulární jednatelství v Rijece na Istrii. Oba konzuláty budou pracovat do poloviny září.

Ve městech Omiš a Šibenik také začnou od července hlídkovat spolu s chorvatskými i čeští policisté.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme