Fiala: ČSSD se nechává ponižovat. Ze všeho ustoupila a ještě bude měnit své lidi

Fiala: ANO se od počátku chová, jako by ve volbách dostalo padesát procent (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté ustoupili z naprosté většiny svých požadavků vůči hnutí ANO, které měli na začátku vyjednávání o vládě. Pokud ustoupí i z nominace Miroslava Pocheho na ministra zahraničí, bude to velmi ponižující. V Interview ČT24 to řekl předseda ODS Petr Fiala. Spory podle něj navíc jasně ukazují, že o všem rozhoduje a bude dál rozhodovat jen prezident Miloš Zeman spolu s Andrejem Babišem a komunisty, případně SPD.

ČSSD podle Petra Fialy od počátku odmítala trestně stíhanou osobu ve vládě, nechtěla také, aby ANO mělo ministerstvo spravedlnosti nebo financí. „Ze všeho ustoupili a teď budou ještě měnit lidi, které sami nominují do vlády, protože se někomu nelíbí? To je přeci velmi ponižující. Nechápu, jak na to může suverénní strana přistoupit,“ konstatoval.

Fiala má sám k Pochemu výhrady, podstatné ale podle něj je, že ho ČSSD nominovala. Výtky, které vůči němu má prezident nebo komunisté, proto považuje za zástupné hry, které mají ponížit ČSSD.

Situaci už podle něj přestávají rozumět i lidé, se kterými mluví. „O čem tedy jednali celé ty měsíce, to si nedokázali říct, kdo bude ve vládě? To máme po tom všem znovu sledovat nějaké hry o jednotlivé ministry? Takto to bude vypadat celou dobu a dopadl by tak každý, kdo by do jednání s hnutím ANO šel,“ domnívá se předseda ODS.

Pokud sociální demokraté i tentokrát ustoupí, budou se podle Fialy podobné situace stále opakovat. „Bude dál rozhodovat Miloš Zeman s Andrejem Babišem,“ podotkl. Ani sociální demokracie pak podle Fialy nezmění situaci, která zde je: „Že se komunisté budou podílet na vládě a ve sněmovně bude záložní koalice s SPD. Stačí se podívat, jak vypadají hlasování od prvního dne po volbách.“

Fakticky existující koalici ANO, SPD a KSČM tak podle Fialy bude sociální demokracie jen zakrývat svým hlasem: „Zakrýval by ji každý, kdo by jednal podobně naivně, jako nyní jednají sociální demokraté… Sociální demokracie nevyužila možnosti, kterou měla, a netrvala na tom, že se ta situace změní.“

Zeman i Babiš se vzájemně potřebují

Vše podle Fialy završuje pakt mezi Babišem a prezidentem. „Pro Miloše Zemana je výhodné, aby Babiš byl za každou cenu premiérem, protože jedině on vrací do hry politické extrémy SPD a komunisty, což prezident chce. Pro Babiše je zase klíčové, aby on byl premiér bez ohledu na to, co se kolem něj děje. Dokud tato situace bude trvat, nemá pro žádnou demokratickou stranu smysl do hry vstupovat,“ řekl v Interview ČT24.

Situaci by šlo přitom podle Fialy snadno odblokovat, kdyby ANO netrvalo na tom, že má být trestně stíhaná osoba členem vlády: „Hnutí ANO se ale od počátku chovalo, jako by ve volbách mělo padesát procent. Umožňoval to i prezident Zeman.“

Strach z toho, že by voliči ODS vytkli, že se nepokusila s ANO dohodnout, Fiala nemá. „Naši voliči rozumí tomu, co děláme. Mluvím s nimi každý den a naši politiku podporují… Jsem přesvědčen, že při příštích parlamentních volbách, ať budou kdykoliv, se budou lidé rozhodovat mezi dvěma variantami – jestli bude příští vládu sestavovat hnutí ANO, nebo ODS,“ myslí si Fiala.

Celý rozhovor si můžete přehrát v přiloženém videu.