Kanada jako vůbec první země G7 schválila rekreační užití marihuany

Kanaďané budou moci rekreačně užívat marihuanu. Změny už odsouhlasil tamní parlament. Každý občan starší osmnácti let tak bude moci od září držet na veřejnosti až třicet gramů konopí. Zakoupit ho bude možné v obchodech s licencí, a to i na internetu. Kanada je první z vyspělých zemí G7, která rekreační užití schválila.

„Pro naše děti bylo až příliš snadné opatřit si marihuanu – a pro zločince shrábnout zisk. Teď to změníme,“ napsal na Twitteru premiér Justin Trudeau. Zákon musí ještě podepsat generální guvernérka coby zástupkyně královny Alžběty II. Skončí tím zákaz platící v zemi od roku 1923. Použití marihuany pro lékařské účely bylo v zemi povoleno v roce 2001.

Kanada se tak stává vůbec první zemí ze skupiny ekonomicky nejvyspělejších států G7, která povoluje úplnou spotřebu a výrobu konopí. Děje se tak pět let poté, co Uruguay jako první země světa legalizovala marihuanu. Rekreační užívání konopí legalizovaly také některé státy USA.

Omezení si vyřeší jednotlivé provincie

Pravidla pro prodej a kouření se mohou lišit v jednotlivých kanadských provinciích. Dospělí budou smět mít při sobě na veřejnosti až 30 gramů konopí. Věková hranice byla federálně stanovena na 18 let, některé provincie ji však zvýšily na 19 let. Provincie jsou oprávněny zavést i další omezení, například pokud jde o místa, kde se marihuana smí kouřit.

Jídlo a potraviny z konopí či s konopím budou dostupné až po roce od vstupu zákona v platnost. Lhůtu hodlá vláda využít k vypracování specifických pravidel pro tyto výrobky.

  • Marihuana se získává z konopí. Zejména díky psychoaktivní látce THC (tetrahydrocannabinol) má analgetické účinky, pomáhá například lidem s roztroušenou sklerózou zmírňovat svalové napětí a třes a osobám s Tourettovým syndromem snižuje četnost tiků.
  • Ulevuje i lidem po chemoterapii větší chutí k jídlu a snížením pocitu nevolnosti. Velmi slibné jsou pak nejnovější práce, které prokazují její léčebné účinky při tlumení symptomů Alzheimerovy choroby.

Čtyři rostliny na jednu domácnost

V Kanadě budou ale i dál platit jistá omezení. Vláda kupříkladu nařídila, že balení marihuany musí být opatřeno varováním před zdravotními následky, či zakázala reklamu zaměřenou na mladé lidi. Bude také nezákonné vlastnit více než 30 gramů drogy, pěstovat více než čtyři rostliny na domácnost nebo si drogu kupovat u neoprávněného dealera.

Tresty budou přísné – až 14 let ve vězení hrozí za prodej drogy nezletilým. Kritici tvrdí, že tresty jsou nepřiměřeně tvrdé oproti postihu za prodej alkoholu nezletilcům, dodala BBC. Kanaďané v roce 2015 podle odhadů utratili za konopí téměř šest miliard kanadských dolarů (asi sto miliard korun), tedy skoro stejně jako za víno.