Babiš zveřejnil jména ministrů za ANO. Na spravedlnost míří Malá, na průmysl Nováková. Šlechtovou vystřídá Metnar

Babiš zveřejnil jména kandidátů na ministry za ANO (zdroj: ČT24)

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) zveřejnil jména kandidátů do nové vlády. Ministryní spravedlnosti má být Taťána Malá (ANO), na průmysl je nominovaná prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková, která ve fukci vystřídá Tomáše Hünera. Karlu Šlechtovou nahradí na ministerstvu obrany současný ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar, jehož resort má obsadit předseda ČSSD Jan Hamáček.

Prezident Miloš Zeman přijme ministerské nováčky v pondělí 25. června. Ideální termín pro jmenování nové vlády je podle Babiše ve středu 27. června. „Když se to nepovede, tak 4. července je také termín,“ řekl České televizi.

Marta Nováková vede čtyři roky Svaz obchodu a cestovního ruchu. Za své priority na ministerstvu považuje omezení byrokracie pro podnikatele či stavbu dalších jaderných bloků: „Chci pracovat na tom, aby se některé věci zlepšily, to se týká především obrovského množství byrokracie, která padá na podnikatele, a stále přicházející nové a nové legislativy. Mám zájem na MPO posílit i oblast obchodu a služeb.“ Chce se zaměřit také na digitalizaci a robotizaci, tzv. průmysl 4.0.

Poslankyně ANO Taťána Malá vystřídá ve funkci ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. „Vycházel jsem hlavně z uchazečů v rámci intenzity jejich práce, tahu na branku a schopnosti spolupracovat v kolektivu,“ řekl Babiš k novým kandidátům na ministry. Prezident podle něj neměl s nominanty za ANO žádný problém. 

Opozice ale nominaci kritizuje. „Andrej Babiš říkal, že chce do vlády odborníky. Musí nás tak zarazit jméno Taťány Malé na ministerstvu spravedlnosti, protože víme, že její titul z Paneurópské vysoké školy v Bratislavě Česká advokátní komora neuznává. Jde o člověka, který v odborné branži zatím žádného uznání nedosáhl,“ řekl ČT místopředseda ODS Martin Kupka.

Tisková konference Andreje Babiše k novým ministrům za ANO (zdroj: ČT24)
Kupka: Taťána Malá na spravedlnosti diskvalifikuje vládu jako celek (zdroj: ČT24)

Připomněl také, že když sněmovna vydávala Babiše k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo, Malá se podle něj podivovala nad tím, zda by soudy nemohly rozhodovat až později, kdy už nebude Babiš premiér. „To pokládám za kvalifikaci k postu ministryně spravedlnosti jako hrom,“ podotkl. 

  • – ministr obrany – dosavadní ministr vnitra Lubomír Metnar
  •  – ministryně spravedlnosti – Taťána Malá
  • – ministryně průmyslu a obchodu – Marta Nováková
  • – ministr životního prostředí – Richard Brabec
  • – ministryně financí – Alena Schillerová
  • – ministryně pro místní rozvoj – Klára Dostálová
  • – ministr zdravotnictví – Adam Vojtěch
  • – ministr školství – Robert Plaga
  • – ministr dopravy – Dan Ťok
  • – ministr vnitra – Jan Hamáček
  • – ministr zemědělství – Miroslav Toman
  • – ministr kultury – Antonín Staněk
  • – ministr práce – Petr Krčál
  • – ministr zahraničí – Miroslav Poche

S končící Šlechtovou se Babiš podle svých slov setkal v pátek ráno. „Osobně jsme vše probrali. Paní ministryni jsem poděkoval za její práci. Všechny problémy a projekty, které začala, určitě nezapadnou pod stůl,“ uvedl. Za práci poděkoval i Hünerovi: „Je to skutečně odborník v energetice. Domluvili jsme se proto na spolupráci v poli energetiky.“ Důvody, proč oba ministři na svých postech nepokračují, Babiš neprozradil.

Ostatní ministři vlády v demisi zůstávají jako nominanti i do nového kabinetu – Dan Ťok na dopravu, Adam Vojtěch na zdravotnictví, Klára Dostálová je nominovaná na ministerstvo pro místní rozvoj, Richard Brabec na životní prostředí, Robert Plaga na školství a Alena Schillerová na ministerstvo financí. 

V menšinovém kabinetu hnutí ANO a ČSSD podporovaném komunisty nebudou pokračovat ani ministři, kteří uvolní místa pěti sociálním demokratům. Předávání svých kanceláří tak připravují ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO), kterou vystřídá sociální demokrat Petr Krčál (ČSSD), a ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO), kterého vystřídá poslanec za ČSSD Antonín Staněk.

Jiří Milek (za ANO) končí na ministerstvu zemědělství, nahradit ho má Miroslav Toman, nominovaný ČSSD. Předseda ČSSD Jan Hamáček zamíří místo Metnara na vnitro. 

Otazníky jsou stále nad osobou Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého ČSSD nominovala na post ministra zahraničí. Proti je ale prezident Miloš Zeman i komunisté. Poche v pátek odpoledne zamířil za Zemanem do Lán a věřil, že prezident po schůzce změní názor. To se však nestalo. Zeman Pochemu doporučil, aby na funkci neaspiroval. Hamáček poté uvedl, že pokud by byl Poche odmítnut, řídil by resort zahraničí dočasně on sám.

Proti Pochemu se vedle Zemana o víkendu ostře vymezili komunisté, kteří mají menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerovat. Předseda KSČM Vojtěch Filip mu vyčítal, že spolu s dalšími jedenácti českými europoslanci prý hlasoval pro rezoluci, v níž Evropský parlament v květnu 2017 vyzval státy k dodržování kvót na přerozdělování migrantů. Poche ale ve skutečnosti hlasoval proti usnesení.

Nyní šéf komunistů upozorňuje podobně jako Zeman na případ z roku 2010, kdy se Poche musel vzdát stranických funkcí kvůli skrytému financování ČSSD. Straně dal peníze přes několik členů, kteří několikasettisícový dar vykázali jako členské příspěvky. Svůj krok zdůvodňoval tím, že tak chtěl zajistit, aby strana nemusela platit z peněz daň.

Poche i další sociální demokraté argumenty odmítají jako zástupné a věří, že výhrady by mohla pomoci vyřešit právě páteční schůzka v Lánech. Média připomínají, že Zemanovi může vadit hlavně fakt, že Poche před prezidentskými volbami podpořil jeho protikandidáta Jiřího Drahoše.