V Sázavě zasadili nové stromy a keře, o jejich zalévání se starají děti a dobrovolníci

22. červen 2018

Adoptuj si svůj strom a pomoz mu, aby neuschnul. Takovou akci vyhlásila radnice v Sázavě. Město totiž na jaře vysadilo 500 stromů a 300 keřů a nemá kapacitu na jejich zalévání. Podmínkou adopce je aspoň 2x týdně stromek pořádně zalít. Zapojili se běžní občané, ale třeba i strážníci a taky školní družina. Děti mají na starosti 300 keřů.

Vedoucí družiny Jitka Zlotkovská natáhne hadici k plotu, děti popadnou kyblíky, do kterých si vodu natočí, a vyrazí ke keřům. "Když jsme začínali, nosili jsme flaštičky sem tam a bylo to chaotické," vysvětluje vychovatelka. Podle ní už děti vědí, že ke každý stromek dostane minimálně dva kyblíky vody.

Úřednice sázavské radnice Klára Škvorová připouští, že zpočátku nevěděli, co od projektu očekávat. "Začal s tím starosta, který po víkendu přišel a řekl, že si před domem zalil pět stromů. Tak nás napadlo, nabídnout to i ostatním obyvatelům," konstatovala.

Deset dní po výzvě se přihlásilo už třicet dobrovolníků, kteří si "adoptovali" na stovku stromů. Škola si vzala na starost celou alej kolem družiny. A děti si zalévání stromů užívají. "Je to zábava, ve velkém vedru nás to i ocáká a to je příjemné," potvrdila jedna z žaček.

O letních prázdninách budou chodit keře zalévat paní učitelky.

autor: haj
Spustit audio