Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Penaltové drama poslalo do čtvrtfinále proti Rusku Chorvaty

Hodně těžká práce čekala chorvatské fotbalisty v semifinále světového šampionátu. Dánové totiž neměli co ztratit a chtěli hodně získat. Očekávaná převaha balkánského celku se nekonala, v závěru prodloužení nedal Modrič penaltu, ale v následném penaltovém rozstřelu měli Chorvati víc štěstí a o semifinále se utkají s Ruskem.

Chorvati se radují z postupu
zdroj: ČTK/AP autor: Gregorio Borgia

Kdo čekal opatrný začátek, byl rád, že se spletl – tedy pokud nebyl z Chorvatska. Už v první minutě letěl dlouhý míč z autu od levého praporku před gólmana Subašiče a dostal se až k Jorgensenovi a ten z blízka poslal balon pod brankářem, který si už stačil na míč jen sáhnout, do sítě.

Šok ale favorizovaní Chorvaté ustáli a už ve čtvrté minutě bylo vyrovnáno. Když centr před dánskou branku skončil odkopem, který trefil jednoho z dánských hráčů a odrazil se k Mandžukičovi, který potvrdil pověst kanonýra a připsal si jednatřicátý zářez v reprezentaci.

Ani potom se v Nižném Novgorodě nehrálo úplně podle očekávaných notiček. Evropští Brazilci z Balkánu sice dokazovali, že si s míčem tykají, drželi ho na kopačkách častěji, ale Dánové jim nedali nic zadarmo, a když se rozeběhli na chorvatskou branku, hrozilo nebezpečí. Ve 27. minutě Eriksen dal krásnou kolmici na nabíhajícího Braithwaitea a vyběhnuvší Subašič měl plné ruce a nohy práce. Už o dvě minuty později zase na druhé straně hřiště protáhl Rakitič střelou z dvaceti metrů brankáře Schmeichela. Jím vyražený míč se nakonec dostal před Perišiče, který však v dobré pozici nadvakrát trefil hodně darebně.

O deset minut později Lovren před dánskou brankou „lízl“ hlavou krásný centr Modriče z přímého kopu těsně mimo. Za Dány odpověděl rychle Eriksen, jenž míč otřel o břevno chorvatské branky.

Dánové si v první půli ověřili, že se s Chorvaty dá hrát, a do druhé části zápasu, v němž mohli jen získat, vstoupili hodně sebevědomě. Slušně kombinovali, drželi míč, a když to šlo, tlačili se dopředu. Vrcholem jejich snažení byl náznak šance v 56. minutě, kdy střílel z úhlu Braithwaite, ale nepřesně. Ani z dalších rodících se možností nebylo nic. Třeba když po akci Poulsena střílel z palebné pozice po zemi Jorgnesen, ale Subašič byl na trávníku včas.

Hra na vyčkávanou moc nefungovala. Celkově - žádná fotbalová hitparáda. Oba týmy si zřejmě až příliš uvědomovaly, jak málo může stačit k tomu, aby se cesta do čtvrtfinále změnila v cestu domů.

Chorvaté ve druhém poločase vystřelili na dánskou branku až v 77. a 78. minutě, kdy nejprve Modrič z dvaceti metrů hodně minul a střelu Rebiče zlikvidoval Schmeichel. Hlavička Perišiče pak přeletěla břevno a Rakitič v nastaveném čase těsně minul pravou tyč Schmeichelovy branky a na druhé straně zase těsně minul Braithwaite. Tím skončila základní hrací doba a šlo se do prodloužení.

Ani v něm nechytili Chorvati roli favoritů a tíha odpovědnosti je svazovala stále víc. Zato Knudsenovy dlouhé auty létaly do „ohně“ před jejich branku a hrozily. Zatímco Schmeichel byl dlouho bez práce. Vystrašil ho až ve 104. minutě Modrič, jehož tečovaný centr vytlačil nad břevno. Po Modričově akci také ve 114. minutě mohlo být rozhodnuto. Rebič si naběhl na jeho kolmou přihrávku mezi stopery, udělal kličku Schmeichelovi a akci ukončil Jorgensenův faul a penalta. Tu však Modričovi dánský brankář skokem k levé tyči chytil.

Rozhodovaly penalty a to bylo drama. První dvě Subašič i Schmeichel chytili Eriksenovi a Badeljovi, další dvě série proměnili Kjaer, Jrohn-Dehli i Kramarič s Modričem, pak Schone i Pivarič opět na gólmany nevyzráli. Poslední dánskou penaltu nedal Jorgensen a Rakitič pak vystřelil Chorvatům postup.

Chorvatsko - Dánsko 1:1 po prodl. (1:1, 1:1), pen. 3:2

Branky: 4. Mandžukič - 1. M. Jörgensen. Penalty proměnili: Kramarič, Modrič, Rakitič - Kjaer, Krohn-Dehli. Neproměnili: Badelj, Pivarič - Eriksen, Schöne, N. Jörgensen. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti - Vigliano (video, všichni Arg.). ŽK: M. Jörgensen (Dán.). Diváci: 40.851. 

Chorvatsko: Subašič - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinič (81. Pivarič) - Rebič, Rakitič, Modrič, Brozovič (71. Kovačič), Perišič (97. Kramarič) - Mandžukič (108. Badelj). Trenér: Dalič.

Dánsko: Schmeichel - Knudsen, Kjaer, M. Jörgensen, Dalsgaard - Christensen (46. Schöne), Delaney (98. Krohn-Dehli), Eriksen - Poulsen, Cornelius (66. N. Jörgensen), Braithwaite (106. Sisto). Trenér: Hareide.

Zlatko Dalič  (trenér Chorvatska): "Nedali jsme šance a v prodloužení jsme dokonce neproměnili penaltu. Ale hráče to nezlomilo, i když je pravda, že jsme si vzpomněli na čtvrtfinále z Eura 2008, kde jsme v penaltách prohráli s Tureckem. Nemohli jsme čekat, že všechny naše zápasy půjdou jako po másle. Dnes jsme nehráli dobře, ale hráli jsme na výsledek. Šli jsme štěstí naproti a kluci si to zasloužili. Bůh stál při nás, navíc jsme rozhodně nedostali nic zadarmo, ale museli jsme pro to tvrdě pracovat. To že nedáte penaltu, se stane, ale velmi příjemně mě překvapilo, jak moc byl Luka odhodlaný jít na penaltu i v rozstřelu. Ukazuje to, jak velký hráč to je."

Luka Modrič (záložník Chorvatska): "Strašně moc mě mrzí, že jsem z penalty v prodloužení nedal gól. Mimo jiné i proto, že dneska jsem celé dopoledne studoval, jak Schmeichela z pokutového kopu překonat."

Aage Hareide (trenér Dánska): "Kasper pro vítězství udělal úplně všechno. Při penaltě v prodloužení i potom v rozstřelu. Bohužel všichni tři naši nejlepší penaltoví střelci se v rozstřelu neprosadili. Nedávno jeden průzkum přišel na to, že při penaltě vám pulz a adrenalin vyskočí tak, jako kdybyste byli ve válečné zóně. Ale jsem pyšný, jak kluci dneska i na celém mistrovství světa hráli. V každém zápase dodrželi plán a cítili jsme, že i proti Chorvatsku máme slušnou šanci. Ale fotbal někdy dokáže být brutální.

Kasper Schmeichel (brankář Dánska): "Je to zvláštní pocit. Na jedné straně obrovské zklamání a na druhé straně obrovská pýcha na náš výkon. Myslím, že ve druhém poločase jsme byli lepší a měli jsme šanci postoupit. Je těžké popsat všechny pocity. Mám velký respekt ke všem spoluhráčům, co mají odvahu na to jít v rozstřelu na penaltu. Kdo jde za takové situace na penaltu, je pro mě hrdina. Vyhráváme jako tým a prohráváme jako tým."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články