Zemřel historik dějin 20. století Jan Gebhart

Úmrtí historika

Zemřel historik dějin 20. století Jan GebhartNOVÉ 1
Domov
Sdílet:

Ve věku 73 let zemřel v pátek český historik dějin 20. století Jan Gebhart. Oznámil to Jiří Hlaváček z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR. Gebhart se věnoval především československým dějinám 30. let a období 2. světové války. Rakovnický rodák byl autorem desítky knih o historii, jako vedoucí kolektivu se například podílel na českém vydání objemné Kroniky druhé světové války.

Často spolupracoval s historikem Janem Kuklíkem, mimo jiné na vedení Masarykova sborníku.

Gebhart absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Poté pracoval krátce v Ústavu pro mezinárodní politiku a ekonomii a pak pět let na ministerstvu národní obrany. V roce 1974 nastoupil do Vojenského historického ústavu, odkud po deseti letech přešel do Ústavu československých a světových dějin ČSAV (dnes Historický ústav AV ČR). V letech 1994 až 2002 předsedal jeho vědecké radě.

Gebhart byl také zástupcem ředitelky Centra pro dokumentaci majetkových převodů kulturních statků obětí druhé světové války, působil v řadě vědeckých a redakčních rad a odborných komisí a přednášel na Filozofické fakultě UK. Spolupracoval rovněž s Ústavem pro soudobé dějiny.

Čtěte více: Zemřel člen Divadla Járy Cimrmana Bořivoj Penc

Ukázka aneb Pavel Kosatík kontra historie

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články