Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Nad Pochem část ČSSD už láme hůl. Zimola sází nová jména možných ministrů

Autor: Jakub Veinlich - 
2. července 2018
15:00

Miroslav Poche rozděluje sociální demokracii. Její první místopředseda Jiří Zimola i vlivný zákulisní hráč Michal Hašek ho vyzývají, aby se vzdal myšlenky na post ministra zahraničí. Prezident Miloš Zeman ho odmítl minulý týden jmenovat, nastoupil proto zatím jako politický tajemník pověřeného šéfa české diplomacie Jana Hamáčka. Zimola pro pondělní Právo řekl, že sociální demokraté mají i jiné kandidáty. Hamáček chce situaci vyřešit během letní politické pauzy.

Už příští středu má Poslanecké sněmovna hlasovat o důvěře menšinové vládě Andreje Babiš. Jeho druhý kabinet daly dohromady hnutí ANO a ČSSD, tolerovat ho mají při hlasování o důvěře komunisté. Jenže vláda není úplně kompletní. Rezsrt ministra zahraničí vede jen dočasně předseda ČSSD Jan Hamáček, který je zároveň vicepremiér a především ministr vnitra. Dohodu chce najít nejpozději na konci letních prázdnin.

„Tam už by mělo být jasno. Mám v hlavě nějaké termíny, ale skutečně je to v řádu týdnů maximálně měsíců, protože to není opravdu dlouhodobě udržitelné, protože oba ty resorty jsou komplikované,“ řekl Hamáček Blesk Zprávám těsně po svém jmenování.

Hamáček v tu chvíli nevylučoval, že bych chtěl přesvědčit prezidenta Zemana, aby změnil názor a do čela ministerstva jmenoval už jednou navrženého Miroslava Pocheho. Jenže jak se ukazuje, ani v rámci ČSSD na to není jednotný názor.

Zimola: Ať Poche upozadí své ambice

„Byl bych rád, kdyby Miroslav Poche upozadil své osobní ambice a neposkytoval bojovná mediální prohlášení, aby ujistil veřejnost, že bude ministrem,“ vzkázal Pochemu v rozhovoru pro deník Právo první místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

Podle bývalého jihočeského hejtmana už lidi „kauza Poche“ nebaví. „Pokud je zastáncem nové koaliční vlády, jak sám tvrdí, měl by ji podpořit i z pozice řadového člena strany,“ dodal Zimola a přidal také pár jmen, které by mohla ČSSD prezidentovi jako kandidáty na ministra zahraničí nabídnout.

Ministrem Kohout, Chmelař nebo Kaucký?

Mezi možnými nominanty jsou bývalý ministr zahraničí v úřednických vládách Jana Fischera a Jiřího Rusnoka -  Jan Kohout,  státní tajemník pro evropské záležitosti na Úřadu vlády Aleš Chmelař, kterého si přivedl Bohuslav Sobotka a teď pracuje i pro Andreje Babiše, nebo bývalý náměstek na ministerstvu Lukáš Kaucký.

„Jsme přesvědčeni, že pokud chce Mirek Poche získat body pro celou ČSSD a pro její i jeho budoucnost, měl by teď on osobně vyzvat všechny poslankyně a poslance ČSSD a vůbec vedení ČSSD, aby podpořili nově jmenovanou vládu, dali jí důvěru v Poslanecké sněmovně,“ stojí ve výzvě platformy Zachraňme ČSSD, kterou ve straně založili právě Jiří Zimola  a Michal Hašek a hlásí se k ní například i bývalý místopředseda strany a někdejší senátor Zdeněk Škromach.

„V týmu Jana Hamáčka na Ministerstvu zahraničních věcí by měl prosazovat zahraničně politický program vládní koalice a ČSSD, tedy naše aktivní členství v EU, NATO či OSN a prosazování národních zájmů České republiky v EU i ve světě,“ uvádí dále výzva.

Podle platformy je nutné utnout kauzu Poche a začít pracovat na stranických prioritách, které si strana vzala do vlády. „Nepochybujeme o tom, že zájmem Mirka Pocheho stejně jako zájmem drtivé většiny sociálních demokratů včetně nás je budoucí úspěch ČSSD, který je teď spojen s úspěchem projektu koaliční vlády,“ stojí v prohlášení, které Hašek zveřejnil na svém Facebooku.

Kvůli nejmenování Pocheho chce například bývalý statutární místopředseda strany Milan Chovanec svolat předsednictvo ČSSD, které by mělo situaci řešit. V tuto chvíli v rámci ČSSD ale řeší podle informací Blesk Zpráv především zasedání politického grémia, které by se mělo (ne)obsazením postu ministra zahraničí zabývat.

Valachová: Nominace Pocheho je stále platná

Místopředsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Valachová očekává, že by vzniklý pat mohli v příštích týdnech opět řešit prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček. „Pro sociální demokracii to není uzavřená záležitost. Nominace pana Pocheho je stále platná, nezmizela.“ řekla Valachová Blesk Zprávám.

Sama poslankyně věří, že se najde nějaká společná dohoda. Ani ona sama ale nevyloučila, že by se v rámci sociální demokracie, či lidí blízkých straně mohl hledat nový kandidát, který by zastával ministerský post plnohodnotně a vysvobodil Jana Hamáčka ze schizofrenní situace, kdy chvíli vystupuje jako ministr vnitra a chvíli zas jako ministr zahraničí.

„Nebudu teď spekulovat o jedné z variant, která se logicky nabízí,“ řekla k tomu bývalá ministryně školství Valachová.

Poche je prezidentovi Miloši Zemanovi trnem v oku nejen kvůli názorům na migraci, které vepsal v roce 2015 do svého blogu, ale také kvůli jinému pohledu na otázku Izraele, v prezidentských volbách navíc podpořil Zemanova soupeře Jiřího Drahoše. Na ministerstvu teď působí jako spojka pro Jana Hamáčka na pozici politického tajemníka. Prezident ho podle všeho odmítl po předložení oficiálního seznamu kandidátů do vlády jmenovat. Napsal proto premiérovi dopis a ten mu napsal, aby tedy na jeho návrh pověřil dočasně řízením české diplomacie Hamáčka.

marmat ( 3. července 2018 20:36 )

Už to aj tak vyzerá...

marmat ( 3. července 2018 20:34 )

UTRUM už teď......běží.....................................

hejhej ( 3. července 2018 13:17 )

EU "nestrávila" prezidenta Zemana, protože zastává názory většiny občanů ČR a nepoklonkuje jim. Proto protlačuji nějakého korupčníka Pocheho na MZ, ten trouba by jim za prachy odkýval a podepsal všechno. Pokud ho ČSSD protlačí, mají útrum už v komunálních volbách.

corpa ( 3. července 2018 12:26 )

https://www.kinobox.cz/clanek/14494-televize-jaromira-soukupa-nabidne-dalsi-porad-jaromira-soukupa-o -poradech-jaromira-soukupa?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu miliardář hérec.

corpa ( 3. července 2018 12:17 )

Co na televize Soukup? Chystá osmý pořad. Do téhle chvíle měl skromných sedm pořadů - Týden podle Jaromíra Soukupa, Duel Jaromíra Soukupa, TÝDEN s prezidentem, INSTINKTY Jaromíra Soukupa, Aréna Jaromíra Soukupa, Kauzy Jaromíra Soukupa a Jak dopadly kauzy Jaromíra Soukupa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa