Trump se chce na začátku summitu v Helsinkách sejít s Putinem mezi čtyřma očima. Moskvě to vyhovuje

Donald Trump má v plánu zahájit svou nadcházející schůzku s Vladimirem Putinem rozhovorem mezi čtyřma očima za zavřenými dveřmi. Oznámila to v úterý televize CNN s odkazem na osoby připravující summit a stejnou možnost připustil i Kreml. Prezidenti USA a Ruska se mají setkat 16. července v Helsinkách.

Washington/Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trump chce podle americké televize demonstrovat svou přezíravost vůči diplomatickým konvencím a zároveň okázale ignorovat obavy amerických spojenců, že jeho schůzka s Putinem odstartuje nepředvídatelný vývoj.

Trump a Putin se setkají 16. července v Helsinkách. Mluvit budou o vzájemných vztazích

Číst článek

S Putinem hodlá Trump jednat na úvod summitu jen v přítomnosti tlumočníků bez širších delegací, stejně jako v červnu v Singapuru rozmlouval sám se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Možnost jednání státníků v nejužší sestavě v úterý připustil i kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Setkání mezi čtyřma očima podle něj Moskvě „absolutně“ vyhovuje.

Zkušený manipulátor

„Putin se cítí dobře v jakémkoli prostředí, které je pohodlné pro jeho partnery. Nevylučujeme, že bude-li potvrzena předběžná dohoda, uskuteční se na počátku (summitu) setkání obou prezidentů mezi čtyřma očima,“ řekl kremelský mluvčí.

Rusko a USA se dohodly na uspořádání summitu Putin-Trump, oznámil poradce Ušakov

Číst článek

Besedy státníků mezi čtyřma očima nejsou neobvyklé, připomíná CNN. Setkání Trumpa s Putinem beze svědků bude prý ale „políčkem kritikům ve Washingtonu a ve spojeneckých metropolích, kteří se styků prezidentů USA a Ruska obávají“.

Nynější šéf Bílého domu nedávno z ruské anexe Krymu obvinil svého předchůdce ve funkci Baracka Obamu, nikoli Putina, a vyzval k návratu Ruska do skupiny nejvyspělejších světových ekonomik.

„Když bude sedět u stolu naproti Putinovi, který je zkušeným manipulátorem a vyjednavačem, není vyloučeno, že věci se vydají špatným směrem,“ varovala bývalá Obamova poradkyně Samantha Vinogradová.

Tvrdý postoj

V Evropě navíc podle CNN vládnou obavy, že ve snaze zapůsobit na ruského vůdce Trump v Bruselu na summitu NATO, který rusko-americkému vrcholnému setkání předchází, zaujme ještě tvrdší postoj, než se očekává.

Trumpovi poradci pochybují o účelu summitu s Putinem, píše Washington Post

Číst článek

Kromě účasti na alianční konferenci má americký prezident před helsinskou schůzkou v plánu i návštěvu Londýna. Tam jsou vzhledem k mrazivým vztahům mezi Velkou Británií a Ruskem obavy z helsinské schůzky zvlášť velké, tvrdí CNN.

Příprava summitu už ve finském hlavním městě začala, oznamují tamní média. List Iltalehti v úterý spekuluje o místu schůzky, v úvahu údajně připadá zámek Kenigstedt ve městě Vantaa nedaleko Helsinek, hotel Hilton Helsinki Kalastajatorppa nebo prezidentský palác či rezidence prezidenta Sauli Niinistöa.

Vztah Ruska a Spojených států komplikuje podezření, že Kreml ovlivnil volby v USA. Měl pomoci k vítězství právě Trumpovi. Ruský vliv prověřuje zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller. Republikáni se současným prezidentem ale jakýkoliv vliv na volby odmítají.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme