Ministři, senátor i prezident. Kdo musel kvůli plagiátorství odstoupit z veřejných funkcí?

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) podle expertů opisovala u obou svých diplomových prací. Ona sama ale veškerá obvinění odmítá a z funkce odstoupit nehodlá. Problémy s plagiátorstvím mají politici i jinde ve světě. Obvykle ale kvůli podobným prohřeškům své posty opouštějí. Vybrali jsme pro vás pět známých příkladů z posledních 10 let.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karl-Theodor zu Guttenberg (Německo)

V roce 2011 byl z plagiátorství obviněn tehdejší ministr obrany za křesťansko-demokratickou CDU Karl-Theodor zu Guttenberg. Zpočátku všechna obvinění označoval za absurdní a popíral je. Ale už o pět dní později kvůli tlaku veřejnosti poprosil univerzitu v Bayreuthu, aby mu doktorský titul odebrala. Dál nicméně trval na tom, že se nejednalo o úmysl, nýbrž jen o chybně napsanou práci.

Jasné plagiátorství, říká expert o další diplomové práci ministryně Malé. Označil hned 16 stran textu

Číst článek

Ministra se tehdy zastala i samotná kancléřka Angela Merkelová, která trvala na tom, že ji zajímá především jeho práce ministra a nepotřebuje, aby měl její spolustraník doktorát. Začátkem března téhož roku ale Guttenberg přesto oznámil, že ze svého postu odstupuje.

Celá kauza silně ovlivnila německou společnost a sloveso „guttenbergen“ se stalo slovem roku. Je synonymem pro opisování nebo plagiátorství.

Annette Schavanová (Německo)

Annette Schavanová byla v letech 2005 až 2013 ministryní vědy a výzkumu za křesťansko-demokratickou CDU. V květnu roku 2012 byla obviněna z toho, že svou doktorandskou práci z roku 1980 opsala, tedy konkrétně že z jiných zdrojů převzala 94 z celkových 325 stran práce.

Vedoucí její práce se jí zastal. Podle něj není možné akademický text z roku 1980 hodnotit podle současných měřítek. V té době prý text odpovídal všem standardům. V únoru 2013 Filozofická fakulta Univerzity Heinricha Heineho v Düsseldorfu práci označila za plagiát a Schavanové titul odebrala. Ministryně pak o čtyři dny později odstoupila. Titul se ještě pokusila znovu získat právní cestou, ale soud rozhodl, že fakulta nijak nepochybila.

‚Je pracovitá, komunikativní, má tah na branku.‘ Babiš uvedl do úřadu ministryni Malou

Číst článek

Pál Schmitt (Maďarsko)

Kvůli plagiátorství ze své funkce odešel i někdejší maďarský prezident Pál Schmitt ze strany Viktora Orbána Fidesz. Schmitt se stal prezidentem v roce 2010. V lednu 2012 informovala maďarská média o tom, že 180 stran z celkových 215 své diplomové práce z roku 1992 opsal z jiné, ve francouzštině psané studie z roku 1987.

Mluvčí prezidenta tehdy všechna nařčení odmítla a vysvětlila, že tito dva akademici spolupracovali. O pár dní později se ale ukázalo, že další stránky jsou opsané od jiného, německého akademika, aniž by byl tento zdroj kdekoliv uveden. V březnu 2012 to potvrdil i akademický senát Univerzity v Budapešti, a Schmittovi titul odebral.

Maďarská opozice tehdy požadovala jeho odstoupení a organizovala v zemi demonstrace. Premiér Orbán mu nicméně vyslovil svou podporu. Tlak veřejnosti ale neoslaboval, a tak v dubnu 2012 Schmitt odstoupil. Kromě toho skončil i rektor univerzity, protože ztratil důvěru vlády i veřejnosti.

John Walsh (USA)

Na plagiátorství demokratického senátora z Montany Johna Walshe poprvé upozornila redakce The New York Times v červnu 2017. Walsh se stal zákonodárcem jen o pár měsíců dříve, když v únoru ve funkci nahradil Maxe Baucuse, který přijal post velvyslance v Číně.

V té době se Walsh připravoval na blížící se volby, aby obhájil senátorské křeslo a získal tak mandát na celých šest let. Ale v říjnu mu vojenská vysoká škola odebrala titul, protože akademický výbor potvrdil, že ve své závěrečné práci skutečně opisoval. Walsh vydal prohlášení, kde se k opisování poprvé přiznal a omluvil se za ně.

Nastupující šéfka justice Taťána Malá podle expertů opisovala v diplomové práci

Číst článek

Oněch pár měsíců, které mu do konce funkčního období zbývaly, už senátorem zůstal. Ve volbách ale nekandidoval.

Silana Kochová-Mehrinová (Německo)

Německá poslankyně liberální FDP v Evropském parlamentu a zároveň i místopředsedkyně této evropské instituce odstoupila poté, co byla v květnu 2011 obviněna z plagiátorství. Tedy ještě předtím, než celou kauzu prošetřila Univerzita v Heildebergu.

Podle vlastních slov chtěla stranu ušetřit mediálního skandálu, a tak se vzdala i postu v jejím vedení. Obvinění ale nijak konkrétně nekomentovala. V červnu 2011 univerzita obvinění potvrdila a poslankyni doktorský titul odebrala.

Dominika Perlínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme