Obviněný ‚velrybář‘ Horáček byl u šéfa komunistů Filipa. Na návštěvě chtěl lobbovat za své firmy

Hned dvakrát se obviněný Tomáš Horáček sešel s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem. Ústecký podnikatel, aktuálně obviněný v případu - podle policie - zmanipulovaných zdravotnických tendrů, chtěl lobbovat za své firmy v Kazachstánu a Vietnamu. Podle Filipa ale neuspěl. A podobně se šéf KSČM sešel i s odvolanou ředitelkou Nemocnice Na Bulovce a další obviněnou v případu Andreou Vrbovskou.

Původní zpráva Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návštěvy u Vojtěcha Filipa. Šéf KSČM se potkal s podnikatelem Horáčkem i exšéfkou Bulovky Vrbovskou,

Návštěvy u Vojtěcha Filipa. Šéf KSČM se potkal s podnikatelem Horáčkem i exšéfkou Bulovky Vrbovskou, | Foto: Koláž iROZHLAS.cz

Odvolání ředitelky Nemocnice Na Bulovce Andrey Vrbovské kritizoval šéf komunistů Filip na březnové mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny.

Dlouholetou manažerku nemocnice odvolal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s podezřením na „prorůstání určitých lobbistických skupin do zdravotnictví“.

Ministr zdravotnictví v demisi odvolal ředitelku pražské Bulovky. Vrbovská ztratila jeho důvěru

Číst článek

„Odvolání paní Vrbovské a pana ředitele nemocnice v Ostravě (exministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD - pozn. red.) mi připadalo bezdůvodné. Aspoň tak já jsem to vnímal,“ uvedl dokonce Filip pro Radiožurnál.

Krátce po lednovém odvolání se Vrbovská, která čelí obvinění v aktuální kauze údajně zmanipulovaných zdravotnických tendrů (vše o tématu najdete ZDE), dočkala u komunistického místopředsedy sněmovny audience.

Zjištění serveru iROZHLAS.cz potvrdil sám Filip a uvedl, že se tak stalo na žádost tehdy čerstvě odvolané Vrbovské.

„Zajímalo mě, co mělo být důvodem jejího odvolání. Paní Vrbovskou jsem na základě její žádosti vyslechl a dále její záležitost nijak neřešil. Interpelaci na ministra zdravotnictví, i když byl v demisi, jsem nepodával,“ popsal šéf KSČM.

Politická síť ‚velrybáře‘ Horáčka: sponzoroval Piráty i KSČM, pracovat chtěl i s tajemníkem Vojtěchem

Číst článek

Nejen Vrbovská

Andrea Vrbovská ale nebyla jedinou postavou aktuální kauzy, s níž se Vojtěch Filip sešel. Přijetí se dočkal také další obviněný, ústecký podnikatel Tomáš Horáček.

„Na základě oficiální žádosti pana Horáčka jsem se s ním setkal dvakrát ve své kanceláři. Předmětem projednání byl zájem firem, které řídí, na možnosti podpory jejich exportních cílů v teritoriích Kazachstánu a Vietnamu,“ popsal schůzky Filip. Valný výsledek podle něj pro Horáčka neměly. 

„Sdělil jsem mu, že aktivity Poslanecké sněmovny v těchto zemích jsou zaměřeny jinak. Kazachstán - zemědělský výbor, Vietnam – výbor pro vědu, školství, mládež a tělovýchovu,“ uvedl Filip.

Odkázal ho prý na aktivity Hospodářské komory zemí SNS a Svazu obchodu a služeb. Podle generálního manažera komory Františka Masopusta se na ně ale Horáček neobrátil.

Aktéři kauzy Bulovka jezdili ‚luxusními vozy‘. Od podnikatele Horáčka podle policie dostali i mobil

Číst článek

Na dotaz, zda se schůzek účastnila také exšéfka Bulovky Vrbovská, Filip stručně odpověděl: „Ne, nebyla přítomna.“

Tomáš Horáček se vztahy v politických kruzích snažil budovat dlouhodobě. Před loňskými sněmovními volbami sponzorovala s ním spojená společnost Active Vision Piráty i komunisty.

Z výročních zpráv vyplývá, že šlo o věcné dary. V případě KSČM to byly reklamní billboardy a brožury za bezmála 100 tisíc. Piráti, stejně jako hnutí ANO, se rozhodli dar vrátit. Jestli tak učiní i komunisté, mluvčí Robert Kvacskai zatím nesdělil.

Do kina i na inauguraci

Podnikatel Horáček s dlouholetou manažerkou Bulovky Vrbovskou, kteří jsou aktuálně ve vazbě, udržovali kontakt.

Společně se objevili například na březnové inauguraci prezidenta Miloše Zemana. Horáček tam Vrbovskou dovezl vlastní limuzínou s logem firmy HTS Corporate Group, do níž spadá jeho firma První chráněná dílna. Dvojice měla dokonce povolenku k vjezdu až na druhé nádvoří Pražského hradu (celý článek si můžete přečíst ZDE).

Andrea Vrbovská a Tomáš Horáček na březnové inauguraci Miloše Zemana. | Foto: Ondřej Golis | Zdroj: iROZHLAS.cz

Letos v lednu zase Vrbovská vyvěsila na sociální síti fotografii z kina – opět ve společnosti Horáčka. Ředitelka to už dříve vysvětlovala tak, že se s ním náhodou potkala.

Andrea Vrbovská a Tomáš Horáček na fotografii z kina, kterou exředitelka Nemocnice Na Bulovce zveřejnila na svém facebookovém profilu letos v lednu. | Zdroj: Facebook

Celý profil Vrbovské, která byla také s prezidentem Milošem Zemanem v Rusku a patřila mezi hosty na oslavě padesátých narozenin hradního kancléře Vratislava Mynáře, si můžete přečíst ZDE.

Jak také v pondělí informoval server iROZHLAS.cz, aktéři kauzy Bulovky jezdili ‚luxusními vozy‘, což se píše v policejních dokumentech. Horáček jim měl podle kriminalistů věnovat rovněž mobil.

Kromě Vrbovské měla mít vůz od Horáčka k dispozici také Marie Nushiová, která na Bulovce vede ekonomický úsek. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to označil za nehoráznost (více se dočtete ZDE).

Kromě kontaktů s KSČM či Piráty a hnutí ANO se Horáček snažil také o kontakty s šéfy nemocnic. Dnes ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v minulosti například oslovil s tématem boje proti korupci oslovil ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. A politická linka vede i ke KDU-ČSL, konkrétně k exnáměstkyni Monice Pálkové (více si můžete přečíst ZDE).

POLICEJNÍ RAZIE VE ZDRAVOTNICTVÍ

  • Národní centrála proti organizovanému zločinu spustila rozsáhlé razie na desítkách míst v Česku minulý týden. Zasahovala například v Nemocnici Na Františku i Na Bulovce, policie navštívila například i firmu HTS Corporate Group, která je spojená s První chráněnou dílnou podnikatele Tomáše Horáčka, či několik sociálních zařízení a domovů důchodců v Praze a ve středních Čechách.
  • Aktuálně čelí obvinění deset osob a dvě firmy, číslo ale není konečné. Část obvinění se týkala zmíněné zakázky na úklid. Vedle Daniela Pálka i jeho firmy TSB, odvolané ředitelky Bulovky Andrey Vrbovské a současného šéfa Františka Nováka je mezi stíhanými také manažer Igor Weiss, advokátka Šárka Kryglová a expertka na veřejné zakázky Kateřina Koláčková. Jejich role v případu ale není jasná. Weiss figuruje v ostravské úklidové společnosti MW-Dias, podle pracovnice firmy je nyní na dovolené. Kryglová pracuje pro advokátní kancelář Kruták Partners, kde také zasahovala policie. Advokátka v neděli na dotaz redakce odmítla, že by byla v případu obviněna. V pondělí už ale nebyla k zastižení. Podobně reagovala Koláčková, která je ředitelkou poradenské společnosti Otidea. Podle svých slov byla na policii podat pouze vysvětlení, v pondělí už byla nedostupná.
  • Další obvinění padlo v souvislosti se zakázkou na stravování v Nemocnici Na Františku. Soutěž byla podle kriminalistů napsána na míru společnosti Eurest (nyní Compass Group). Tehdejší obchodní ředitel Antonín Tvrdoň za to měl odevzdat úplatek ve výši pět milionů korun. V první fázi tak kriminalisté obvinili vedle Tvrdoně a firmy Compass Group ústeckého podnikatele Tomáše Horáčka, který si o úplatek firmě řekl, šéfa Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, Jitku Ulrichovou, manažerku společnosti Veřejné zakázky, s. r. o., a lékaře Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martina Stříteského.
  • Hlavní aktéry Horáčka s Vrbovskou poslal soud do vazby. „Nese to velmi těžce, má za to, že rozsah obvinění neodpovídá skutečnosti,“ řekl České televizi Horáčkův právník Teryngel. Proti obvinění podal stížnost. Stručná je i veřejně dostupná reakce Vrbovské. „Nic,“ reagovala exředitelka Bulovky na otázku novinářů, co říká na obvinění.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme