Trump: Evropská unie je náš nepřítel v obchodu, Čína ekonomicky a Rusko v určitých ohledech

Americký prezident Donald Trump označil Evropskou unii za jednoho z mnoha nepřátel, které Spojené státy mají. Dodal, že na mysli má zejména obchod. Trump to řekl v sobotu v rozhovoru s televizí CBS News, která v neděli interview zveřejnila.

Edinburgh (Aktualizováno: 17:40 15. 7. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na dotaz moderátora, kdo jsou nyní největší nepřátelé Spojených států, Trump reagoval: „Myslím, že máme spoustu nepřátel. Myslím, že Evropská unie je nepřítel za to, co nám dělají v obchodu. Rusko je nepřítel v určitých ohledech. Čína je nepřítel ekonomicky. To ale neznamená, že jsou špatní. To neznamená nic. Znamená to, že jsou konkurenceschopní.“

Trump nemá od summitu s Putinem velká očekávání. Zeptá se na vydání 12 obviněných agentů GRU

Číst článek

Reakce z Bruselu na sebe nenechala dlouho čekat. Předseda Evropské rady Donald Tusk prohlásil, že EU a USA jsou nejlepší přátelé. A označovat je za nepřátele jsou „fake news“.

Na cestě za Putinem

Šéfa Bílého domu čeká od pondělí ve finských Helsinkách společný summit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Trump v rozhovoru pro CBS News řekl, že na setkání nepůjde s přehnaným očekáváním. Dle vlastních slov ale nečeká, že by schůzka dopadla špatně. „Mám malá očekávání,“ prohlásil.

Zároveň ale ujistil, že se nic špatného nestane. „Nic zlého z toho nevzejde, možná se dočkáme něčeho dobrého.“

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme