Tanec se vrací do Nultého bodu, Za dveřmi je navíc pouliční divadlo

Artisté, loutkoherci, muzikanti i nejmenší zvířecí cirkus na světě bez zvířat jsou opět Za dveřmi. Stejnojmenný festival začíná toto pondělí v Praze. Stejně jako souběžná přehlídka Nultý bod, která potěší především příznivce fyzického a tanečního divadla.

Pouliční divadlo Za dveřmi

Festival pouličního divadla Za dveřmi potrvá do čtvrtka. Zahájí ho v pondělí odpoledne na Můstku španělský soubor Kamchatka. Jeho inscenace o cestování a jinakosti dovede publikum pražskými ulicemi na hlavní festivalové místo, jímž je Výstaviště v Holešovicích. Odehraje se zde na čtyři desítky divadelních a hudebních představení. Vstup je zdarma.

Z českých souborů si například přichystali Bratři v tricku a Holektiv společný počin nazvaný Lov, do programu se zapojí i Cink Cink Cirk, Teatr Novogo Fronta, Squadra Sua či V.O.S.A. Theatre. Ze zahraničí přiveze Cabinet Fatalia svůj vehikl nevšedních kuriozit, Angličan Ben Zuddhist zase chce zaujmout nejmenším zvířecím cirkusem na světě,  v němž ale nevystupují žádná zvířata. Nejen rodiny s dětmi mohou využít loutkoviště neboli loutkové hřiště.

Tanec v Nultém bodě

Program Nultého bodu je o dva dny delší. V Divadle v Celetné, ve Veletržním paláci a ve Werichově vile i před ní láká publikum do soboty 21. července. Letošním tématem festivalu zaměřeného více na tanec je intimita. 

Zahájení v pondělí večer patří kanadské tanečnici a choreografce Daině Ashbeeové. V představení Pour konfrontuje sebe i diváka s touhou po osvobození i bolestí. Zajít mohou lidé také na rapový muzikál Miřenky Čechové a Martina Tvrdého Miss Amerika, minimalistické představení My Great Work španělského loutkáře a performera Davida Espinosy či na něco z repertoáru tuzemského souboru Spitfire Company.

Miřenka Čechová, Martin Tvrdý / Miss Amerika
Zdroj: Festival Nultý bod/Vojtěch Brtnický

Program doplňuje workshop pro profesionály i studenty uměleckých oborů a nově i hudební program v zahradě Werichovy vily na Kampě.