Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Alaphilippova sláva. Francouzi mají první vítězství

První letošní triumf pro francouzskou cyklistiku a první v kariéře pro Juliana Alaphilippa. Šestadvacetiletý jezdec vyhrál z úniku desátou etapu do Le Grand-Bornand. Ke všemu se někdejší jezdec české stáje Etixx-iHNed oblékl také do puntíkovaného dresu. S Alaphilippem byl v úniku Greg van Avermaet, který navýšil své vedení v průběžném pořadí. Z favoritů v etapě ztratili Rigoberto Urán, Bauke Mollema či Rafal Majka.

Letos v dubnu už jeden velký úspěch slavil. Julian Alaphilippe dokázal na Valonském šípu nevídanou věc a ukončil pětiletou vládu Alejandra Valverdeho na cílovém stoupání Mur de Huy. A nyní může rodák ze Saint-Armand-Montrond slavit znovu. Alaphilippe si naskočil do úniku a v předposledním stoupání na Col de Romme upláchl svým soupeřům.

V cíli měl závodník Quick-Stepu Floors náskok minuty a půl na dvojici Jon Izagirre, Rein Taaramäe. O chvíli později dorazil Greg van Avermaet. Belgický závodník věděl, že žlutý dres v horách dříve či později ztratí. Namísto bránění z pelotonu se rozhodl pro útok: van Avermaet se dostal do úniku, z něhož odpadl až na Col de Romme.

I tak ovšem ještě navýšil své vedení v průběžném pořadí – na zhruba dvě a půl minuty. Peloton kontrolovaný Teamem Sky se totiž rozhodl jet konzervativně a šetřit síly na další dva dny.

Favorité dorazili tři minuty a 20 vteřin za Alaphilippem, v hlavní skupině z velkých jmen scházeli Rigoberto Urán, Bauke Mollema, Rafal Majka, Ilnur Zakarin nebo Bob Jungels. "Nemám slov. Vybojovat vítězství na Tour byl vždycky můj sen. Všechno mi běželo hlavou, všechna ta práce, moje rodina," řekl Alaphilippe.

Jak 10. etapa probíhala?

Jelikož lotyšský závodník Toms Skujinš vedl vrchařskou klasifikaci jen s minimálním počtem bodů, byl v úvodu první alpské etapy velký zájem o místo v úniku – vždyť kdo by nechtěl puntíkovaný dres. Co víc, za dobré konstelace mohl někdo z uprchlíků cílit i na etapový triumf. Dopředu šli Julian Alaphilippe, Rein Taaramäe, Jon Izagirre, David Gaudu a další.

A ještě jeden cyklista se dostal do úniku. Greg van Avermaet se rozhodl, že nejlépe bude svůj žlutý dres hájit útokem. V čelní skupině se držel ještě do poloviny předposledního stoupání na Col de Romme – až zde se neudržel lepších vrchařů a postupně vadl. Van Avermaet však i tak ještě navýšil svůj náskok v čele průběžného pořadí.

Za nimi se dlouho jelo značně konzervativní tempo. Team Sky obsadil čelo a převedl peloton přes prudké svahy na Plateau des Glieres, kde čekaly dva kilometry šotolinového úseku – možná nejmalebnější pasáž dosavadního ročníku. Britská stáj kontrolovala závod i na Col de Romme, kde bez chybičky šlapala španělská mašina Jonathan Castroviejo.

Jezdci Sky jeli tak rozvážně, že dokonce vědomě přenechali boj o etapový triumf uprchlíkům. Alaphilippe měl na vrcholu na Col de Romme jen několik vteřin náskoku na Taaramäeho, ovšem ve sjezdu soupeři ujel a na Col de la Colombiere ještě přidal. Někdejší závodník domácího Etixxu-iHNed získal pro francouzské fanoušky první vítězství na letošní Tour.

"Měl jsem po dni volna pořád spoustu sil. Vyčíhl jsem správný moment a věděl jsem, že dneska bude můj den," řekl Van Avermaet. "Byl to můj druhý útok ve žlutém po etapě do Roubaix, to je něco mimořádného," pochvaloval si vyhlášený klasikář.

Za rozprášenou skupinou uprchlíků se tempo začalo jet až v závěru stoupání na Colombiere. Sky ale nepřipustilo překvapení: Egan Bernal z čela zachytil nástup Dana Martina, čímž utnul veškeré zbývající ambice ostatních závodníků. Někteří naopak ztratili. Manko nabrali Rigoberto Urán, Rafal Majka či Bob Jungels.

Tour de France - 10. etapa (Annecy - Le Grand-Bornand, 158,5 km):

1. Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) 4:25:27, 2. J. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida) -1:34, 3. Taaramäe (Est./Direct Energie) -1:40, 4. Van Avermaet (Belg./BMC), 5. Pauwels (Belg./Dimension Data) oba -1:44, 6. Calmejane (Fr./Direct Energie) -2:24, 7. Martin (Ir./SAE Team Emirates), 8. Roglič (Slovin./Lotto NL-Jumbo), 9. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), 10. Thomas (Brit./Sky) všichni -3:23.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet 40:34:28, 2. Thomas -2:22, 3. Valverde (Šp./Movistar) -3:10, 4. Fuglsang (Dán./Astana) -3:12, 5. Jungels (Luc./Quick-Step Floors) -3:20, 6. Froome (Brit./Sky), 7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott), 8. Landa (Šp./Movistar) všichni -3:21, 9. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -3:27, 10. Roglič -3:36.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články