Státní zaměstnanci nemůžou počítat s plošným navýšením platů, shodli se v Lánech Zeman a Babiš

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš s ministryní financí Alenou Schillerovou za ANO v sobotu obhajovali u prezidenta Miloše Zemana v Lánech padesátimiliardový schodek státního rozpočtu na příští rok. Prezident již dříve výši schodku kritizoval. Shodli se na tom, že platy státních zaměstnanců se v příštím roce plošně navyšovat nebudou. Vláda chce přidat jen zaměstnancům s nejnižšími platy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech | Foto: Deml Ondřej | Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman se s premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou shodl na tom, že návrh odborů na růst platů ve veřejné správě o deset procent není adekvátní.

Vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2019. Více peněz by mohli dostat učitelé a důchodci

Číst článek

„Odbory požadují navýšení o 10 procent, což by bylo dalších pět miliard korun navíc a shodli jsme se, že debatu sice musíme vést, ale takové navyšování platů není adekvátní,“ uvedla Schillerová.

Vláda a odbory se nedohodly na růstu platů ve veřejném sektoru již na počátku července. Dále ale budou jednat o několika variantách přidání, které má propočítat ministerstvo práce. Dohoda o tom, o kolik a od kdy si zaměstnanci státu a veřejných služeb polepší, by mohla padnout do poloviny srpna.

„Chceme navyšovat především těm, kteří mají nejméně, například v kultuře, a nechceme plošné navyšování," zopakoval v sobotu Babiš.

Schodek 50 miliard korun

Prezident se podle Schillerové zajímal především o to, z čeho ministerstvo financí vycházelo při sestavování návrhu rozpočtu. „Shodli jsme se na tom, že veřejné finance i údaje o ekonomice jsou velmi dobré,“ řekla.

Uvedla zároveň, že se Zemanem nehovořili o jeho výhradách k navrhovanému schodku 50 miliard korun. Prezident v nedávném projevu ve sněmovně řekl, že je pro deficit v době krize, ale ne v době růstu ekonomiky. Vládě poté doporučil hledat zdroje v úsporách a v boji proti plýtvání.

Státní kasa po roce 2018 by ale mohla podle premiéra Andreje Babiše skončit i v plusu. Záležet prý bude hlavně na čerpání evropských dotací. „Jsem přesvědčen, že rozpočet dopadne lépe, ale záleží to na tom, jak budeme inkasovat peníze z Evropy,“ prohlásil Babiš.

Zemana čeká schůzka s Maláčovou. Koncem července ji jmenuje ministryní práce a sociálních věcí

Číst článek

Zároveň se Schillerovou zopakovali, že důraz je v návrhu rozpočtu kladen na školství, důchody, investice a dopravní infrastrukturu. Začátkem srpna by přitom měly podle ministryně začít pravidelné debaty ministerstva financí s jednotlivými ministry o rozpočtu jednotlivých resortů.

Na situaci v sobotu pro Radiožurnál reagoval předseda odborářů Josef Středula. Podle něj jednání odborů s vládou běží a prezident by se do diskuze neměl zapojovat.

„Už jsou nějaké varianty možného řešení. A to jak pro jednotlivé kategorie, tak pro některé zaměstnance a pro některé speciální skupiny, jako jsou učitelé a podobně. Takže v této chvíli je nadbytečné se do této diskuze jakkoliv vlamovat. Protože diskuze běží. S reprezentací vlády jsme se dohodli, jaký bude další postup, a jakékoliv další vyjádření jsou v této chvíli kontraproduktivní," řekl.

Vyrovnaný státní rozpočet?

Také podle ředitele odboru legislativy Hospodářské komory Ladislava Minčiče by ale měl být státní rozpočet pro příští rok vyrovnaný nebo plusový.

„Aby mohl být fakticky umořován veřejný dluh a aby se veřejné finance připravovaly na období, které nebude tak velkorysé,“ řekl pro Radiožurnál.

Státní dluh v prvním pololetí letošního roku stoupl na 1,7 bilionu korun. V porovnání s koncem loňského roku je tak o 89 miliard vyšší. Na každého Čecha teď připadá dluh 161 500 korun.

Barbora Kladivová, Veronika Šírová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme