České juniorské volejbalisty čeká finále mistrovství Evropy. ‚Pro zlato uděláme všechno,‘ říká jejich kouč

Vyhráli mistrovství Evropy do 18 let, ve stejné kategorii byli sedmí na světa a za úspěchem jdou i mezi juniory. Čeští volejbalisté nastoupí ve finále evropského šampionátu do 20 let proti Rusku v neděli večer.

Haag Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Hermannová, Markéta Nausch Sluková a jejich fanclub do 20 let

Juniorští volejbalisté podporovali na mistrovství Evropy i Barboru Hermannovou s Markétou Nausch Slukovou | Foto: Petr Kadeřábek

„Je to družstvo Jirky Zacha, který s ním začal pracovat. Nastolili jsme systém, protože nemáme na rozdíl od soupeřů centrální přípravu, kdy se snažíme s družstvy odpracovat sto dní v roce. Jsme rádi, že je to úspěšné a že jsme se dostali až sem do Haagu,“ říká trenér Jan Svoboda, který tým převzal po Jiřím Zachovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Juniorští volejbalisté budou hrát v Haagu o titul mistrů Evropy proti Rusům

Někomu se může zdát sto dní společné přípravy v roce až příliš, ale v Rusku, Nizozemsku, Belgii, Francii a dalších vyspělých volejbalových zemích jsou spolu hráči mládežnické kategorii po celý rok a trénují spolu více než 300 dní v roce. Češi musí věnovat reprezentaci hlavně dny prázdnin.

„Máme za sebou čtyři roky těžké dřiny, obětované prázdniny, které jsme strávili v tělocvičně, místo toho abychom jeli k moři a váleli se u bazénu,“ povídá s trochou nadsázky blokař Josef Polák.

Ten už patří mezi hráče, kteří pravidelně nastupují v seniorské extralize. A po sezóně přibydou další. Šotola, Piskáček, Svoboda, Vašina, Horák a další jména by měla táhnout v budoucnu i seniorskou reprezentaci.

Bez medaile domů nejedu, řekla Nausch Sluková. V Haagu získala s Hermannovou ‚růžové zlato‘

Číst článek

Právě oni totiž vybojovali pro český volejbal doposud nejvíce úspěchů v mládežnických kategoriích a nyní stojí před dalším. Cíl už sice na evropském šampionátu splnili, postup do finále totiž znamená zároveň zajištěnou účast na mistrovství světa, ale motivaci mají i pro samotný boj o zlato.

„Motivace je to obrovská. My už jsme si svůj cíl splnili, ale když se hraje finále, tak už to nemůže ubrat na síle. Teď už nám zbývá jenom jeden stupínek k tomu, abychom získali zlato i o kategorii výš, takže pro to uděláme všechno,“ slibuje trenér Svoboda.

Ruský celek bude mít jasnou výškovou převahu, na straně Čechů jsou ale zkušenosti s vítězným finálovým zápasem.

„Rusové mají zkušenosti z loňska, máme spolu odehraných hodně přátelských utkání, což je jedna z věcí, kterou bychom mohli využít,“ věří nahrávač Ondřej Piskáček. Zápas Česko - Rusko o titul mistrů Evropy začne v 18 hodin.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme