Cyklisté vjeli do Pyrenejí i pepřového spreje. 16. etapu Tour de France vyhrál Alaphilippe

Stejně jako v Alpách ovládl i první pyrenejskou etapu Tour de France domácí Julian Alaphilippe. V cíli 16. etapy si navíc pojistil vedení v soutěži o nejlepšího vrchaře.

Bagnères-de-Luchon (Aktualizováno: 17:27 24. 7. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V závěru 218 kilometrů dlouhé etapy si pro první etapové vítězství v kariéře jel Adam Yates z týmu Mitchelton Scott. Australan vyhrál poslední stoupání dne na Col du Portillon a sjížděl do cíle. Sedm kilometrů před koncem ale upadl a mohl se jen dívat, jak kolem něj projíždí muž v puntíkovaném trikotu.

Demonstranti zatarasili trať Tour de France senem, policie slzným plynem zasáhla i cyklisty

Číst článek

Julian Alaphilippe minulý týden vyhrál i první etapu v Alpách, svůj druhý individuální triumf si připsal při vjezdu do Pyrenejí, Francouz navíc navýšil náskok na krajana Warrena Barguila v boji o puntíkatý trikot.  

Slavit může i Peter Sagan, který sice na sprinterské prémii nebodoval, ale už po 16. etapě je jasné, že jej nikdo nemůže předstihnout v bodovací soutěži. Slovákovi stačí dojet do Paříže.

Hlavní favorité ztratili na vítěze etapy téměř devět minut, ale Alaphilippe je v celkovém pořadí nemohl ohrozit. Tým Sky si v závěrečném stoupání i sjezdu pohlídal náznaky nástupů Ilnura Zakarina s týmu Kaťuša nebo Mikela Landy z Movistaru a dovedl skupinu největší favoritů do cíle.

Na špici průběžného pořadí se nic nezměnilo, vede Geraint Thomas o minutu a 39 sekund před svým týmovým kolegou a obhájcem loňského vítězství Chrisem Froomem.

16. etapu Tour de France narušily protesty. Demonstrace zemědělců donutily pořadatele Tour de France přerušit a neutralizovat úvod 16. etapy. Protestující zatarasili přibližně 30 kilometrů po startu z Carcassone cyklistům trasu a na místě musela zasahovat policie. Po zhruba čtvrthodinové pauze byl závod restartován.

Ve středu čeká jezdce další den v horách a na programu je nejkratší etapa za posledních třicet let. Peloton urazí na trase z Bagneres-de-Luchon do Saint-Lary-Soulan pouhých 65 kilometrů. Závodníci, kteří se navíc na start postaví ve stylu formule 1 podle průběžného pořadí, absolvují tři náročná stoupání včetně toho závěrečného na nejvyšší vrchol letošního ročníku Col du Portet (2215 m).

Cyklistický závod Tour de France - 16. etapa (Carcassonne - Bagneres-de-Luchon, 218 km):
1. Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) 5:13:22, 2. G. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida), 3. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott), 4. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) všichni -15, 5. Pozzovivo (It./Bahrajn-Merida) -18, 6. Gesink (Niz./LottoNL-Jumbo) -37, 7. Valgren (Dán./Astana), 8. Mühlberger (Rak./Bora-hansgrohe) oba -56, 9. Soler (Šp./Movistar) -1:10, 10. Latour (Fr./AG2R La Mondiale) -1:18.
Průběžné pořadí:
1. Thomas 68:12:01, 2. Froome (oba Brit./Sky) -1:39, 3. Dumoulin (Niz./Sunweb) -1:50, 4. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) -2:38, 5. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -3:21, 6. Landa (Šp./Movistar) -3:42, 7. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -3:57, 8. Quintana (Kol./Movistar) -4:23, 9. Fuglsang (Dán./Astana) -6:14, 10. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -6:54.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme