Kolaps na evropských silnicích. Dopravu komplikovaly prázdniny v Německu i Velká cena Maďarska

Ve Slovinsku a v Chorvatsku se už v sobotu dopoledne naplnily předpovědi pro tento víkend. Ty upozorňují řidiče na mimořádně hustý provoz při cestách na jih Evropy nebo při návratu. Zácpy se podle zpravodajských webů a autoklubů ve zmíněných zemích tvořily hlavně na hraničních přechodech a u mýtnic. Někde se fronty protáhly až k desítce kilometrů a řidiči v nich čekali i několik hodin.

Doprava Lublaň/Záhřeb (Aktualizováno: 20:52 28. 7. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na hranicích mezi Chorvatskem a Slovinskem se tvořili několikakilometrové kolony

Doprava na slovinsko-chorvatské hranici (archivní snímek)

K jednomu z dopravně nejrušnějších víkendů roku přispěl zejména začátek školních prázdnin ve dvou německých spolkových zemích, v Bavorsku a v Bádensku-Württembersku. Na cestu se tak vydaly desetitisíce rodin.

V Chorvatsku jsou pohonné hmoty dražší než u nás. Cestou na dovolenou se vyplatí tankovat v Rakousku

Číst článek

Už dopoledne hustý provoz s častými kolonami hlásil německý autoklub ADAC například na bavorském úseku dálnice A8, na dálnici A9 mezi Norimberkem a Mnichovem a na obchvatu Mnichova.

Stejná situace panovala na rakouské dálnici A10, kde se fronty tvořily zejména před Tauernským tunelem a před mýtnou bránou St. Michael. V místech s hustým provozem byla přeplněná i všechna odpočívadla a fronty u čerpacích stanic se často táhly až ke sjezdům z dálnice.

Fronta směr Slovinsko

Ve Štýrsku se sedm kilometrů dlouhá kolona vytvořila před tunelem Karavanky ve směru do Slovinska, auta tam čekala více než hodinu. Dlouhé kolony se na stejném místě tvořily i v opačném směru ze Slovinska, kde podle dopravního serveru Viaslovenia ještě kolem 19:00 stála fronta aut dlouhá pět kilometrů.

Zácpa se během soboty vytvořila na slovinském přechodu Dobovec ve směru do Chorvatska. Čekat se ale muselo i na přechodech Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Jelšane, Metlika, Slovenska vas, Obrežje, Dobovec, Rogatec a Gruškovje.

Rakouský autoklub ÖAMTC vypočítal, že například při průjezdu Slovinskem se řidiči cestující po dálnici A4 mezi městem Ptuj a hraničním přechodem Macelj ve směru do Chorvatska zdrželi asi o dvě hodiny. Auta jedoucí ve směru od Lublaně k přechodu Obrežje se zdržela asi hodinu a půl.

Uklidnění situace

Večer se situace poněkud uklidnila, ale kolony se stále tvořily například na dálnici A4 mezi Mariborem a hraničním přechodem Gruškovje či na dálnici A2 u města Krško. Plná byla také dálnice A1 mezi Lublaní a městem Postojna.

Nápor na rakouských dálnicích i omezení na D1. Víkendová cesta na jih bude náročná

Číst článek

Chorvatský automotoklub HAK informoval během dne zejména o zvýšeném příjezdu vozidel k mýtné bráně Záhřeb-Lučko ve směru k moři. Od Jankomiru stála fronta dlouhá tři kilometry. Zpomalený provoz byl mezi dopravními uzly Lučko a Zadar II. Mezi vjezdem do tunelu Sveti rok a Maslenicí se tvořila až osmikilometrová kolona.

„Kolem Záhřebu jsou ucpané cesty, které vedou k mýtným branám. Kolony mají kolem sedmi i deseti kilometrů. Auta stojí, lidé z nich vystupují. Venku je asi 30 stupňů,“ řekl Zdeněk Špaček, který se v sobotu z dovolené v Chorvatsku vracel do Prahy. „Za hodinu jsme se posunuli o 1,5 kilometru. Stojíme v koloně na dálnici u obce Gornji Macelj,“ dodal.

I v Chorvatsku se večer provoz mírně zklidnil, ale například u mýtnice Trakoščan ve směru k hraničnímu přechodu Macelj stála ještě kolem 19:00 čtyři kilometry dlouhá kolona.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme