Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Koulař Staněk flirtoval s vyřazením, ale postoupil. Do finále skočil i dálkař Juška

Nečekané komplikace prožil v kvalifikaci evropského šampionátu v Berlíně český koulař Tomáš Staněk. Jeden z adeptů na zisk cenného kovu skončil nejhorším výkonem v letošní sezoně 19,77 metrů jedenáctý a jen těsně se vměstnal mezi postupovou dvanáctku. Vstupenku do bojů o medaile si zajistil také vedoucí muž dálkařských tabulek Radek Juška skokem dlouhým 787 centimetrů.

Tomáš Staněk na ME v Berlíně
zdroj: imago sportfotodienst autor: BEAUTIFUL SPORTS/Axel Kohring

Koulaři si na provizorní kruh v centru německé metropole zvykali pomalu a pro Staňka to platilo dvojnásob. Limit 20,40 metru pro něj neměl být problémem, letos totiž zmíněnou vzdálenost překonal ve všech dosavadních závodech a žlutou čáru označující tuto metu pokořil i během rozcvičování.

V kvalifikaci to ale nezopakoval. V prvním pokusu sice vrhl daleko, jenže mimo výseč. Ani druhý pokus 19,77 mu nedával jistotu finále a ve třetí sérii to bylo o centimetr méně. "V rozhazování tam byla lehkost. V závodě jsem začal přemýšlet nad tím, abych do koule tolik nešel, aby mě nevytáhla. Nešel jsem pak do ní pánví, nedokončil jsem rotaci, vysadil jsem zadek, a to je, jako by mě někdo vypnul. Koulí jsem jen zamával a neletěla," líčil po závodě.

V mysli českého rekordmana se možná objevily vzpomínky na kvalifikační selhání na olympijských hrách v Riu de Janeiro, na MS v Pekingu v roce 2015 nebo na ME v Curychu před čtyřmi lety. Po druhé sérii, kdy figuroval na jedenácté příčce, mu bylo úzko. 

"To bylo špatný. Věděl jsem, že je tam dost lidí, kteří by mě mohli naříznout. Naštěstí v první skupině naházeli tužku, to byla trochu výhoda. Asi jim to taky nesedlo nebo byli opatrní jako já," svěřil se. Ale i většina soupeřů zůstala daleko za svými možnostmi a Staněk na postupové příčce zůstal.

Hladce naopak úlohu favorita splnil domácí David Storl, jenž v Berlíně usiluje o čtvrtý evropský titul v řadě. Ani lídr letošních evropských tabulek Polák Michal Haratyk se v kruhu dlouho nezdržel, stejně jako Chorvat Stipe Žunič.

Juška si zajistil finále druhým pokusem

Juška nastupoval v dálkařském sektoru s nejlepším letošním výkonem ze všech účastníků. Dál z Evropanů skočil pouze Rus Alexandr Meňkov, ale pro měření sil v Berlíně nedostal souhlas ke startu od IAAF.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejdelší skok Jušky v kvalifikaci dálkařů s ohlasem

Český rekordman sice nepředvedl žádný povedený skok a osmimetrový limit splnit nedokázal, ale 787 centimetrů ho zařadilo na sedmé místo. "Bylo to těžší, než jsem si myslel," poznamenal s úsměvem. "Jsem rád, že jsem si nechal nějaké síly na finále a tam to snad bude lepší," dodal.

Za osm metrů se dostali jen Řek Miltiádis Tentóglu a domácí Fabian Heinle.

V semifinále jsou Stromšík s Brožem

Z českého tria sprinterů postoupil pouze Zdeněk Stromšík, který sice ve svém rozběhu obsadil až čtvrté místo, ale čas 10,39 sekundy mu stačil, aby jako poslední postoupil do úterního semifinále. Za nedávným českým rekordem z Tábora zaostal o 23 setin a v cíli nebyl s vlastním výkonem vůbec spokojen. "Cíl jsem splnil, postoupil jsem do semifinále, ale chtěl jsem běžet o hodně rychleji," prohlásil.

Stěžoval si mimo jiné na dlouhou proceduru před příchodem na stadion, kdy už sprinteři neměli možnost pokračovat v rozcvičování. "Můj projev se mi nelíbil. Na rozcvičováku to jelo, nicméně v závodě to zmizelo. Doufám, že se to objeví zpátky," dodal Stromšík, jenž musel až do poslední chvíle čekat, jestli ho průměrný čas udrží ve hře - nakonec rozhodla o postupu jediná setina sekundy.

Dominik Záleský zaběhl při své premiéře na ME 10,55 a nejzkušenější z trojice Jan Veleba 10,52. Oba zůstali daleko za svým letošním maximem. Nejrychlejší čas 10,24 si připsal Nizozemec Churandy Martina, který obhajuje zlato z domácího ME v Amsterdamu. Jedenáct letos nejrychlejších Evropanů postoupilo bez boje přímo do úterního semifinále.

Klára Seidlová měla v nejkratším sprintu výborný start, ale v závěru se propadla až na šesté místo v čase 11,63 a od postupu ji nakonec dělily dvě setiny sekundy. Letos prakticky ve všech závodech běžela rychleji, při extralize na Julisce si v květnu vytvořila osobní rekord 11,46, vrchol sezony jí však nevyšel.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozběh Brože na 400 metrů překážek s ohlasem

Také v rozbězích na 400 metrů překážek postoupil pouze jeden z české trojice. Michal Brož se do semifinále na ME podívá už počtvrté, ještě nikdy nevypadl v rozběhu. V Berlíně ho dál posunul čas 50,74 v nejrychlejším ze čtyř rozběhů, ve kterém doběhl pátý. Mladíci Vít Müller (51,00) a Martin Tuček (51,63) měli k postupu daleko.

Mistrovství Evropy v atletice v Berlíně:

Rozběhy a kvalifikace: Muži:  100 m: 1. Martina (Niz.) 10,24, ...14. Stromšík 10,39 - postoupil do semifinále, 25. Veleba 10,52, 31. Záleský (všichni ČR) 10,55 - nepostoupili.

400 m př.: 1. Coroler (Fr.) 50,10, ...11. Brož 50,74 - postoupil do semifinále, 16. Müller 51,00, 21. Tuček (všichni ČR) 51,63 - nepostoupili.

Dálka: 1. Tentóglu (Řec.) 815, ...7. Juška (ČR) 787 - postoupil do finále.

Koule: 1. Storl (Něm.) 20,63...11. Staněk (ČR) 19,77 - postoupil do finále.

Kladivo: 1. Fajdek (Pol.) 77,86.

Ženy: 100 m: 1. Kwayieová (Něm.) 11,30, ...15. K. Seidlová (ČR) 11,63 - nepostoupila.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy