Z Karlova náměstí na Černý most. Dívky se během závodu svezly v kabině strojvedoucího, věc řeší policie

Řidič pražského metra nechal dvě cestovatelky na začátku srpna za plného provozu řídit soupravu na lince B. Účastnice cestovatelského závodu LowCost Race si metro „stoply“ a svým zážitkem z kabiny strojvedoucího se pochlubily na sociálních sítích. Na případ upozornil server Blesk.cz. Věc teď zkoumá policie. Dopravní podnik sdělil serveru iROZHLAS.cz, že věc bude řešit „rychle a nekompromisně“.

Praha (Aktualizováno: 11:48 7. 8. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Souprava metra ve stanici Karlovo náměstí na lince B.

Souprava metra ve stanici Karlovo náměstí na lince B. | Foto: Tiia Monto | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 4.0,©

„Black Ginger v plné síle vyrazily z náplavky, letos ve spontálním stylu! Samozřejmě máme cíle, jako Anglii, Gruziii, Francii, Zakhyntos, ale kdo ví? Zatím jsme si stoply v Praze metro, řídily ho, Darja dostala žádost o ruku, dostaly kontakty na piloty a teď jedeme v nějakým porsche cayenne, znáte to někdo? My máme jen radost, že má klimatizaci,“ píšou závodnice z týmu Black Ginger na facebooku v příspěvku z 3. srpna.

Video z kabiny strojvedoucího soupravy metra pak dívky sdílely i na sociálních sítích, upozornil Blesk.cz. V současnosti už není video na sítích dostupné, až do úterního dopoledne byl ale veřejný krátký záběr z průjezdu tunelem, který zveřejnil pořadatel závodu na facebookové stránce LowCost Race.

Video s názvem „Jak si stopnout metro“ bylo ale úterý po jedenácté hodině staženo.

Video "Jak si stopnout metro" zveřejněné na facebookové stránce závodu LowCost Race. | Foto: Repro iROZHLAS.cz | Zdroj: Facebook: LowCost Race

Snímky zveřejněné v médiích ukazují dívky v kabině, při průjezdu tunelem i sedící a obsluhující řídicí pult. V kabině s nimi byl strojvedoucí.

Hrubé porušení kázně

Souprava jela podle záběrů na trase linky B v běžném provozu mezi Karlovým náměstím a konečnou stanicí Černým Mostem.

LowCost Race

LowCost Race je závod, při kterém dvoučlenné týmy cestují s omezeným rozpočtem po Evropě a plní zadané výzvy. Letos se koná pátý ročník, na jehož start se v pátek v Praze postavilo téměř 140 týmů. Cíl závodu je opět v Praze, a to 13. srpna.

V sobotu večer zemřela v Rakousku čtyřiadvacetiletá závodnice. Podle informací českého ministerstva zahraničí se údajně utopila po pádu do krimmlského vodopádu. Tým závodnic „BlackGinger“, který řídil pražské metro, v návaznosti na tragickou událost v Rakousku svoji účast ukončil.

Podle mluvčí pražského dopravního podniku (DPP) Anety Řehkové nebyla bezpečnost cestujících bezprostředně ohrožena. „Z hlediska norem a předpisů je toto samozřejmě nepřípustné,“ řekla serveru iROZHLAS.cz.

„Jedná se o selhání strojvedoucího a hrubé porušení pracovní kázně. Tento incident budeme řešit rychle a nekompromisně,“ dodala Řehková. Za své osmileté působení v DPP podobnou záležitost prý nepamatuje.

Událost prošetřují už i pražští policisté. „Videem, na kterém dvě dívky řídí metro, se nyní zabývají policisté z Prahy 1, budou zjišťovat, zdali se dívky dopustily protiprávního jednání, či nikoliv. Budou se zabývat i tím, zda se protiprávního jednání nedopustil i strojvůdce metra,“ sdělil mluvčí Jan Daněk. 

Pravidla závodu „Black Ginger“ podle hlavního organizátora Mikyho Škody neporušily. „Závodníci si volí svoji podobu závodu a výletu. Jsou týmy, které se k tomu postaví kontroverzně a testují všechny limity a pravidla. V tomhle konkrétním případě holky testovaly pravidla ne úplně vhodným způsobem. Jsem rád, že se nic nestalo, a mrzí mě následky, které to teď bude mít,“ řekl redakci Škoda.

haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme