Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kdo může za pád mostu u Janova? Údržbáři, počasí nebo mafie?

Autor: Darina Jíchová - 
16. srpna 2018
13:22

Úterní tragédie, kdy při pádu mostu u italského Janova zemřelo 39 lidí a 16 jich bylo zraněno, otřásla celý světem. Za posledních 5 let se jedná o devátý most, který se v zemi zřítil. Vláda z neštěstí viní firmu, která měla na starost údržbu mostu. Deník Guardian poukázal na to, že za kolapsem mostu může stát i mafie a její pochybné dohody s místní vládou.

Reportér Guardianu Tobias Jones upozornil na to, že lukrativní veřejné zakázky například i na stavbu mostů v Itálii často získávaly společnosti s vazbami na kriminální organizace. Výměnou za to pak tamní mafie volila politiky, kteří jim kontrakt zařídili. Stavba byla rychlá a levná. Na oko výhodné pro obě strany. Teď ale za „špinavé“ smlouvy a „odbytou“ práci zaplatilo 39 lidí životem, uvádí Jones.

Mafiánský beton

Mafiánské firmy často míchaly cement s pískem, snížily se tak jejich náklady. Ošizený beton ale ani zdaleka nedosahoval pevnosti správně namíchané směsi. „Po celé Itálii stojí tisíce nekvalitně postavených budov a mostů,“ píše Jones. Domnívá se, že ani stavební inženýr Riccardo Morandi, který most u Janova navrhoval, nedosahoval kvalit své reputace.

Video  Zřícení mostu u italského Janova: Grafika ukazuje, jak se to stalo  - Reuters, Bohuslav Štěpánek
Video se připravuje ...

Morandi se považoval za inovátora v oblasti stavitelství, používal totiž předpjatý beton, který by měl podle technologických předpokladů mostům zajišťovat delší životnost a snadnou údržbu. Antonio Brencich z Janovské univerzity upozornil na to, že takové stavby ale rychleji podléhají korozi. Morandi postavil další podobné mosty: jeden v Libyi a další ve Venezuele.

Inovátor Morandi a jeho mosty

Jeho libyjský most se zřítil v roce 1964 při srážce s tankerem. Ten venezuelský byl loni uzavřen kvůli frakturám nosníků. V Itálii pak zkonstruoval ještě další dva mosty. Jeden byl zbourán v roce 2011, druhý byl v roce 2015 uzavřen. Mnoho lidí, mezi nimi i profesor Brencich, za posledních 7 let nespočetněkrát upozorňovali, že most u Janova je nebezpečný a může spadnout.

„Betonový kolos tyčící se nad bytovkami, továrními halami a železnicí. Už při prvním pohledu na most jsem si pomyslel: Kdy tohle spadne,“ popsal Jones svůj názor na Morandiho most, který poprvé spatřil před několika měsíci. „Nejdřív se spekulovalo, že za kolapsem stojí špatné počasí – to je naprostý nesmysl. Vláda k zodpovědnosti žene společnost Autostrade, která most spravuje, jen, aby měla na koho ukázat prstem,“ dodal, že janovští radní zahájili masové vyšetřování tragédie.

Spolupráce vlády a mafie

Podíl mafie na stavbě Morandiho mostu v 60. letech nejde prokázat, nicméně Křesťanskodemokratická strana, která stála v čele Itálie v letech 1944-1992, byla proslulá svou kolaborací s kriminálními organizacemi. Výměnou za zakázky získali politici podporu mafie a její hlasy u voleb. Tato úzká spolupráce byla odhalená až za několik desítek let.

Několik mafiánských staveb se už zřítilo a otázkou není jen to, kolik jich bude následovat, ale také která bude další. Ne vždy lze vysledovat, která stavební firma spolupracovala s mafií. Jen v sicilské metropoli Palermo, sídle kriminální organizace Cosa Nostra, postavila mafie na tisíce „odfláknutých činžáků“.

Zřícení hrozí i školám a letištím

Zásah mafie do italské infrastruktury je tak hluboký, že v roce 2001 tehdejší ministr Pietro Lunardi prohlásil, že „přítomnost mafie v Itálii je a vždycky bude součástí života jejích obyvatel“, čímž Italy naprosto šokoval. Později vysvětlil, že tisíce lidí žijí v domech, které zločinci postavili.

Protimafiánské organizace se zasadily o časté inspekce budov, nicméně jejich pracovníci přiznávají, že jsou dodnes terčem zastrašování nebo pokusů o úplatu, jen aby stavby kontrolou prošly. „Používali šizený cement, nejde jen o činžáky, ale i o nemocnice, školy, letiště a mosty,“ sdělil jeden z kontrolorů Guardianu.

Děsivá bilance: 39 mrtvých, 16 zraněných. Nemusí být konečná

Neštěstí, kterému se podle mnohých dalo předejít, má desítky obětí, mezi nimi i dítě. Záchranářům se podařilo několik lidí vytáhnout z trosek, přeživší mluví o zázraku. Mezi šťastlivci, kteří přežili 45 metrů dlouhý pád, je také řidič pražské dopravní společnosti SPED-IT Martin K. (46), jehož stav je sice vážný, ale je mimo ohrožení života.

Video  Zřícený most v Itálii: Desítky obětí a spekulace o příčině  - Reuters, Pavel Kříž
Video se připravuje ...

kukuku ( 16. srpna 2018 17:19 )

A ještě to ředili vodou.

krtek. ( 16. srpna 2018 15:23 )

Míchali cement s pískem, njn asi měli míchat cement s povidlama ,ale ty byly drahé ... Nebo má blesk na beton jinou recepturu ?

Zobrazit celou diskusi