Asi už len gourmeti s dobrou pamäťou si spomenú na bratislavskú reštauráciu Flowers, ktorá sídlila v Starom meste, v Erdödyho paláci. Okrem výborného jedla zaujala interiérom, keďže sídlila v átriu s presklenenou strechou. Po jej zatvorení bol tento priestor niekoľko rokov nevyužitý, ale už takmer dva roky to nie je pravda – svoje sídlo tu našla reštaurácia Sasazu, orientovaná na ázijskú kuchyňu.

Koncept SaSaZu prišiel do Bratislavy z Prahy, kde je roky známou značkou. Od susedov prišiel aj indonézsky šéfkuchár Ari Munandar, ktorý je v Česku známy ako jeden z najlepších odborníkov a znalcov kuchyne áziského kontinentu. V Bratislave je Sasazu zatiaľ trochu skrytým diamantom, čo je škoda, pretože, kto má rád autentickú kuchyňu štátov najväčšieho kontinentu sveta na naozaj špičkovej úrovni, tu si jeho chuťové, čuchové a zrakové bunky rozhodne prídu na svoje. Navyše v segmente fine dinningu je táto reštaurácia konceptom so šéfkuchárom (a sčasti celým tímom) z Ázie na Slovensku naozaj jedinečná.

A kto bol niekedy v už spomínanom Flowers by neveril, že SaSaZu sa nachádza v tom istom priestore. Presklenená strecha je zakrytá, takže v interiéri je intímne prítmie (ale stoly sú osvetlené bodovým svetlom, takže na jedálny lístok vidíte), z vysokého stropu visia veľké svietidlá, ktoré sú vizuálnou dominantou reštaurácie. Okrem toho veľa artefaktov z Ázie, ktoré atmosféru dotvárajú. Keď sem človek príde aj napríklad na obed na biznis menu, ocitne sa v úplne inom svete.

Jedálny lístok človeka, ktorý sem príde prvý krát asi prekvapí -  nie je delený tak, ako sme zvyknutí na predjedlá, polievky, hlavné jedlá atď...ale podľa piatich techník ázijského varenia - Sambal, Otak Otak, Flame, Roti a Tai-Tai Gril, pričom pri každej je v úvode stručne popísané, čo je jej podstatou. Keďže každé z jedál je svojim zložením lákadlom, ktoré by človek ochutnal ale kapacita nášho žalúdka je predsa len obmedzená, je SaSaZu ideálnym miestom pre zdieľané stolovanie – teda objednať si niekoľko jedál a potom ich jesť spoločne. Na to je tu stolovanie aj uspôsobené – na stole je kazeta s príborom, paličkami a obdĺžnikovým tanierom, na ktorý si možno nakladať jednotlivé jedlá. Pred jedlom sme dostali citrusový lístok a horúci froté obrúsok na osvieženie.

My sme začali výbornou chuťovo výraznou polievkou – Yam Yam, čo bol saké kombu vývar, krevety, úhor, udon rezance, shimeji huby a koriander a potom sme si objednali štyri jedlá, o ktoré sme sa podelili – pôvodne mal byť jedno z nich homár, toho však práve vtedy nemali.

Všetko čo sme ochutnali bolo chuťovo naozaj výborné, ťažko niektoré z jedál osobitne vyzdvihnúť, obsluha nám každé z jedál odprezentovala a popísala. Čo sme teda chutnali?

Začali sme s Hovädzím na červenom kari s krevetami, čo bolo hovädzie mäso, krevety, hráškové struky, huby, baklažán, kari-kokosová omáčka, ryža, pokračovali Kačicou Tamarind, ku ktorej nám naservírovali aj čerstvý tamarind, aby sme toto u nás v podstate neznáme ovocie ochutnali aj samotné. Inak išlo o kačicu piatich korení, tamarind, vietnamské ryžové rezance, cesnak a fazuľky.

Tretím jedlom, ktoré sme ochutnali, bola Singapurská jahňacina, čo bola jahňacina, koriander, sušené paradajky, indický naan chlieb, kari laksa omáčka a hodovanie sme končili Vietnamským Bo, čo bola zase hovädzia sviečkovica, foie gras, kokosové maslo, avokádo, vietnamská kari omáčka, reďkovka, hľuzovkový olej. Mäso bolo v každom prípade nakrájané na malé kúsky, alebo plátky, takže sa dalo ľahko rozdeliť medzi viac ľudí, bolo mäkké, šťavnaté a celkové kombinácie chutí boli výrazné, ale harmonické, každé z jedál bolo lahôdkou.

V Sasazu majú aj pekný výber dezertov, aj keď tie nie sú dominantou ázijských kuchýň -  vyskúšali sme dva z nich – Jahodové semi fredo a Kokosovo -mangové bavarois, čo je vlastne dezert, ktorý sa dá konzistenciou asi najlepšie pripodobniť u nás známejšej pannacote. Obidva chutné, veľmi pekne naservírované a keďže pri semifrede ide o mrazený dezert, lyžičky sme dostali v hrnčeku s horúcou vodou a bylinkami, aby sa nám lepšie jedol.

Odporúčame aj tunajšiu ďalšiu špecialitu – bazalkovú studenú kávu – kombinácia vyzerá síce veľmi zvláštne, ale je veľmi chutná a osviežujúca a aj pekne servírovaná. Reštaurácia má aj bohatú vínnu kartu, koktailový lístok a v ponuke je aj niekoľko druhov saké.

Zhrnutie:

Plus: autentická kuchyňa Ázie v tej najvyššej kvalite a štýlovom prostredí

Mínus: obsluha bola síce pozorná, ale mohla by hostí na úvod viac informovať o koncepte jedálneho lístka, keďže nemá klasické delenie